Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Filtrera & anpassa

Viner från Friuli-Venezia Giulia, Italien

I Italiens nordöstra del hittar vi ett område som länge beskrivits som Italiens experimentverkstad. Friuli-Venezia Giulia gränsar mot Österrike och Slovenien och är ursprunget för några av Italiens mest personliga viner.Området växlar berg Julian- ...

Läs mer om Friuli-Venezia Giulia i Italien
Det finns fler viner i Premium!

Här hittar du de bästa vinerna från de bästa producentera.

Hämta Premiumviner
Dölj atlas

Mer om viner från Friuli-Venezia Giulia


I Italiens nordöstra del hittar vi ett område som länge beskrivits som Italiens experimentverkstad. Friuli-Venezia Giulia gränsar mot Österrike och Slovenien och är ursprunget för några av Italiens mest personliga viner.

Området växlar berg (Julian-bergen har gett en del av området sitt namn Giulia) och platåer med mer platta vingårdar närmare kusten. Klimatet är kontinentalt inåt i landet och mer maritimt när vi närmar oss kusten.

De flesta vinerna är lätta och friska gjorda på enskilda mer kända druvsorter som merlot och cabernet för röda och chardonnay, pinot grigio, pinot bianco och sauvignon blanc för de vita. En vit specialitet är krispiga och aromatisk viner gjorda på friulano (som tidigare kallades tocai friulano innan Ungern och EU satte stop för det eftersom de kunde förknippas med Tokaij) och torra fräscha viner på verduzzo.

Men här görs också mer udda, mindre kända viner på lokala druvsorter som fått mer eller mindre skalkontakt - ibland genom att de jäser på nergrävda lerkrus (så kallade qvevriviner) - som ribolla och vitovska som ger fräscha vita med liten strävhet och härlig koncentration och röda sträva och koncentrerade lagringsviner på exempelvis druvsorten schiopettino.

Regionen har fyra DOCG-områden Det är Ramondolo Bianco DOCG för söta vita viner på verduzzo, Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG för söta viner på picolit och Lison DOCG för vita torra viner på friulano. Det senaste DOCG-tillskottet är Rosazzo från området runt Abbazia di Rosazzo som är ett vitt vin gjort på en blandning av druvsorter men minst 50 procent friulano.