Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Filtrera & anpassa

Viner från Sauternes, Frankrike

Det finns knappast något annat distrikt i vinvärlden som har en sådan särställning som Bordeaux-distriktet Sauternes AOP det skulle möjligtvis vara Tokaj i Ungern när det gäller söta vita viner. Området precis söder om Graves och Cerons har länge ...

Läs mer om Sauternes i Frankrike
Det finns fler viner i Premium!

Här hittar du de bästa vinerna från de bästa producentera.

Hämta Premiumviner
Dölj atlas

Mer om viner från Sauternes


Det finns knappast något annat distrikt i vinvärlden som har en sådan särställning som Bordeaux-distriktet Sauternes AOP (det skulle möjligtvis vara Tokaj i Ungern)  när det gäller söta vita viner. Området precis söder om Graves och Cerons har länge varit känt för sina överdådigt söta men också friska viner - produkten av ett mikroklimat som gör att de gröna druvorna, framförallt sémillon, angrips av mögelsvampen Botrytis Cinerea. Och under rätt betingelser kan Botrytis Cinerea förvandla ett ordinärt sött vin till något som måste närma sig gudarnas nektar.

Det är därför som den godartade formen av botrytris också kallas ädelröta eller porriture noble. Svampens sporer finns i de flesta vingårdar. Är klimatet omväxlande torrt och fuktigt, samt relativt varmt, så kan Botrytis på ett närmast mirakulöst sätt förbättra och göra ett sött vin mer komplext. Blir det däremot för fuktigt, ja då bildas gråröta – en sjukdom som kan förstöra hela skörden.

För att Botrytis ska kunna ge något extra så krävs omväxlande varma fuktiga morgnar samt klara torra kvällar. Då angriper möglet druvorna i precis rätt mängd och börjar förvandla druvsaften. Vattnet avdunstar (ungefär halva mängden), samtidigt som svampen konsumerar mer syra än socker i druvorna. Det bildas också en mängd andra ämnen som gör att ädelrötade viner har en helt annan smak än annat sött vin.

Eftersom rötan sprider sig ojämnt i vingården tvingas man att skörda dem i omgångar. Det säger sig självt att detta, tillsammans med det faktum att druvorna innehåller mycket mindre druvjuice, gör att ädelrötade viner ofta är mycket dyra.

De söta vinerna från Sauternes är förmodligen världens mest kända vin som görs av druvor som angripits av botrytis. Och tillsammans med tysk Trockenbeerenauslese – också de bästa och mest långlivade. Andra kända ädelrötade viner kommer från Tokaj i Ungern, Alsace (så kallade séléction de grains nobles), mellersta Loire och distrikten kring Neusiedlersee i Österrike.

Sauternes görs i de fem kommunerna Sauternes, Barsac, Bommes, Fargues och Preignac. Alla kan säljas som Sauternes AOP men vinerna från Barsac kan också säljas under en egen AOP. Vinerna görs på en blandning av framförallt sémillon och sauvignon blanc med eller utan tillägg av muscadelle. Generellt sett är vinerna ganska fylliga med en frisk söt smak av tropiska frukter, torkad frukt, aprikos/citrusmarmelad och en mer eller mindre utpräglad rostad ton från lagring på ekfat.

Historiskt har det funnits en stor efterfrågan på söta viner från Bordeaux. Efter andra världskriget föll dock intresset och egendomarna hamnade i kris. Sedan 1980-talet har söta viner ökat i popularitet för att åter få stå lite i skuggan av torra viner på 2000-talet. Alltfler producenter i Sauternes gör nu också torra viner som kan matcha en del av de bästa från Graves/Pessac-Léognan. De leds av viner som Château d’Yquems ”Y”, Château Guirauds “G de Giraud” och Château Sudiuirauts “S de Sudiraut”. Dessa får dock inte buteljeras som Sauternes AOP.

Precis som för de röda vinerna från Médoc fick egendomarna i Sauternes sin egen klassificering 1855 inför världsutställningen i Paris. De delades upp i tre grupper och med Château d’Yquem i en egen särställning.

Premier Cru Supérieur

  • Château d’Yquem, Sauternes

Premier Crus (första-cru)

  • Château La Tour Blanche, Bommes

  • Château Lafaurie-Peyraguey, Bommes

  • Château Clos Haut-Peyraguey, Bommes

  • Château de Rayne-Vigneau, Bommes

  • Château Suduiraut, Preignac

  • Château Coutet, Barsac

  • Château Climens, Barsac

  • Château Guiraud, Sauternes

  • Château Rieussec, Fargues

  • Château Rabaud-Promis, Bommes)

  • Château Sigalas-Rabaud, Bommes

Deuxième Crus (andra-cru)

  • Château de Myrat, Barsac

  • Château Doisy Daëne, Barsac

  • Château Doisy-Dubroca, Barsac

  • Château Doisy-Védrines, Barsac

  • Château d’Arche, Sauternes

  • Château Filhot, Sauternes

  • Château Broustet, Barsac

  • Château Nairac, Barsac

  • Château Caillou, Barsac

  • Château Suau, Barsac

  • Château de Malle, Preignac

  • Château Romer, Fargues

  • Château Romer du Hayot, Fargues

  • Château Lamothe, Sauternes

  • Château Lamothe-Guignard, Sauternes