Filtrera & anpassa

Viner från Cote de Nuits, Frankrike

Cte de Nuits är för många hjärtat i Bourgogne. På en sträcka av bara 20-25 kilometer och ibland bara någon kilometer breda från Marsannay i norr till Nuits-Saint-Georges i söder hittar vi ursprunget till några av världens bästa och dyraste viner. Här ...

Läs mer om Cote de Nuits i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Cote de Nuits


Côte de Nuits är för många hjärtat i Bourgogne. På en sträcka av bara 20-25 kilometer (och ibland bara någon kilometer breda) från Marsannay i norr till Nuits-Saint-Georges i söder hittar vi ursprunget till några av världens bästa och dyraste viner. Här finns inte mindre än 24 av 33 av Bourgognes grand cru-lägen. Till skillnad från i Bordeaux är vingårdarna mycket små och/eller har som regel flera olika ägare som producerar viner gjorda på gårdens druvor. Den största enskilda vingården, Clos de Vougeot på 50 hektar har till exempel fler än 80 ägare. Det gör att kvalitetsskillnaderna kan variera stort mellan olika producenter,  men också att handlaren - eller négocianten - som köper in viner och buteljerar under egen etikett har fått en särställning.

Hela Côte de Nuits är egentligen en sammanhängande kulle med en hyfsat konstant höjd på 250 meter med vingårdar som vetter mest mot öster. Jordmånen består av kalksten på toppen som blandats med en rödbrun märgel (en kalkhaltig lera) lite längre ned vilket, tillsammans med sand och grus, erbjuder en perfekt jordmån med lagom dränering för just pinot noir. Det mesta vinet i Côte de Nuits är rött eller rosé, även om det görs en liten mängd vitt vin som inte riktigt kan mäta sig med de bästa från Côte de Beaune.

De bästa vinerna är oöverträffade. Ingen annanstans i världen får pinot noir en sådan nerv kombinerat med silkeslen struktur och fin ryggrad. Särskilt om den får några år på nacken. Doften kan också vara sagolik - eller som någon uttryckt det: “en doft av tusen blommor”.

Överst i rangordningen är förstås AOP Grand Cru som innefattar producenter som Chambertin, Musigny och Romanée Conti. Dessa hittar man oftast överst på väldränerade och solexponerade sluttningar. Dessa följs av över 100 premier-cruer som också har en egen appellation eller AOP (till exempel Chambolle-Musigny ”Les Charmes” AOP som kommer från en enskild vingård eller Chambolle-Musigny 1er Cru AOP om vinet är en blandning från flera olika vingårdar). Därefter kommer kommunvinerna med namn som Chambolle-Musigny AOP och Gevrey-Chambertin AOP. En del av dessa kan också ha namnet på en enskild vingård eller läge utskrivet på etiketten (ett så kallat “lieu-dit”) och några av dessa kan nå upp till samma klass som en del premier cru-viner.

Slutligen finns viner i Côte de Nuits från ännu lägre rankade vingårdar - ofta från lägre liggande marker på östra sidan av väg N74 som går igenom området. Dess säljs som regionala Bourgogne AOP. Rött vin från Fixin och några andra kommuner kan säljas som Côtes de Nuits-Villages AC och 19 kommuner väster om Nuits-Saint-Georges kan sälja sitt vin som Hautes Côtes de Nuits AC.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du