Filtrera & anpassa

Viner från Chambolle-Musigny, Frankrike

Bourgognes kanske mest eleganta, silkiga och sensuella viner görs i Chambolle-Musigny AOP precis söder om Morey-Saint-Denis i Cte de Nuits. Här, liksom i övriga Cte de Nuits, är det pinot noir som dominerar och de största vinerna görs av druvor från ...

Läs mer om Chambolle-Musigny i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Chambolle-Musigny


Bourgognes kanske mest eleganta, silkiga och sensuella viner görs i Chambolle-Musigny AOP precis söder om Morey-Saint-Denis i Côte de Nuits. Här, liksom i övriga Côte de Nuits, är det pinot noir som dominerar och de största vinerna görs av druvor från två grand cru-lägen Bonnes Mares AOP (som man delar med Morey-Saint-Denis) och Le Musigny AOP (vingården smälter samman med toppen på en annan berömd Grand Cru - Clous de Vougeot). Resultatet är viner med stor doft och smak av röda bär (hallon, smultron), kryddor och som med åren får en sammets/silkeslen struktur. Vinerna från Musigny är mer parfymerade, finessrika och eleganta i jämförelse med Bonnes Mares mer kraftfulla och strama anslag.

Le Musigny är dessutom den ena av två grand crus-lägen där man kan göra både vitt och rött vin (den andra är Corton AOP). Men produktionen av vitt är liten - bara några tusen flaskor hett eftertraktat vitt vin från 0,66 hektar planterade med chardonnay.

I kommunen finns också 25 premier cru-vingårdar som antingen har vingårdsnamnet på etiketten (som Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes AOP)  eller säljs som Chambolle-Musigny Premier Cru AOP. Några av de mest kända är just Les Charmes och Les Amoureuses. De delar grand cruernas finessrika och eleganta stil.

Jordmånen i Chambolle består mestadels av ganska brant brun kalkstensjord utblandad med alluviala inslag och en hel del grus vilket ger bra och väldränerad grogrund för vinrankor. Sluttningarna vätter också här åt öster.

Som i många andra kommuner tillåter man upp till 15 procent vita/gröna druvor i det röda vinet (chardonnay, pinot blanc och pinot gris) men det är ytterst sällsynt att någon utnyttjar den möjligheten.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du