Filtrera & anpassa

Viner från Chablis, Frankrike

Chablis är Bourgogne men det är Bourgogne som blivit så populär att många vindrickare förmodligen inte ens vet att det är Bourgogne de dricker.Geografiskt närmare Champagne än övriga Bourgogne - och med viner som generellt sett är svalare och lite ...

Läs mer om Chablis i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Chablis


Chablis är Bourgogne men det är Bourgogne som blivit så populär att många vindrickare förmodligen inte ens vet att det är Bourgogne de dricker.?

Geografiskt närmare Champagne än övriga Bourgogne - och med viner som generellt sett är svalare och lite slankare än sina motsvarigheter längre söderut. Chablis, i départementet Yonne, gör världens kanske mest urtypiska chardonnayviner från den kalkrika kimmeridgienjordmånen - en slags kalkrik lera full av fossila avlagringar -  som dominerar de bästa vingårdslägena.

Klimatet i Chablis är svalt och området drabbas ofta hårt av frost - men frågan är om det finns något annat område i Bourgogne som levererar så mycket kvalitet i förhållande till priset som just Chablis? En Chablis Grand Cru kostar normalt bara en bråkdel av vad en Grand Cru från någon av de mer berömda grannarna i söder kostar.

De bästa vinerna i Chablis kommer från stockar som växer på sluttningar precis norr om staden Chablis som vetter mot syd eller sydväst och klassats som Chablis Grand Cru AOP (Appellation d??TOrigine Protegé). Egentligen är det en sammanhängande vingård som består av sju lägen, från öster till väster: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos och Blanchots (La Moutonne - en liten del av Les Preuses och Vaudésir räknas ibland som en inofficiell åttonde grand cru).

Lägena garanterar maximal solexponering på väldränerad kalkrik jord som ger friska viner med en ???stålig??? mineralton. Många av vinerna lagras dessutom på ekfat (ibland nya) som ger dem en extra krämighet och smörighet i tonen - som de något lägre klassade vinerna sällan har. Men Chablis Grand Cru står för endast 2 procent av produktionen av all Chablis.

Ett snäpp under Grand Cru finns Chablis Premier Cru AOP som består av ett 40-tal olika vingårdar i bra lägen. Några av dessa är bättre än andra och utmanar vissa Grand Cru-viner. Det här är kanske områdets mest typiska viner - ofta ståliga, friska och kalkrika i stilen med smak av citrus, mineralrök och gröna frukter. De har sällan en utpräglad karaktär av ek (nya ekfat är sällsynta) utan representerar sin växtplats ut i fingerspetsarna. Flera av dessa är dessutom uppdelade i än mindre ??olieu-dits??? (växtplatser som man ibland ser på etiketterna). Montmains (med underdistrikten Fôret och Butteaux), Montée de Tonnere, Fourchaume, Vaillons och Vaudevey är några av de bättre.

Under Premier Cru finns vanlig Chablis AOP som står för det mesta av vinproduktionen i området. Dessa viner kommer oftast från lite planare mark och sluttningar med sämre solexponering. Det finns riktigt bra ??olieu-dits??? även här och en vanlig Chablis gjord på druvor från gamla stockar (vieilles vignes) kan vara riktigt bra.

Längst ner i hierarkin finns Petit Chablis AOP som kan vara bra om de kommer från bra odlare, men de lämnar sällan något bestående intryck.

Allt är dock inte chardonnay i närheten av Chablis. Området gränsar till två andra appellationer som ligger sydväst om det mer berömda distriktet och som inriktat sig på två andra druvor. Den första är Irancy AOP som gör nerviga pinot noir-viner (ibland uppbackade av de lokala druvorna césar och trefot). De är lättare i stilen än pinot noir-vinerna från lite längre söderut.

Missa inte heller Saint-Bris AOP som är enda området i Bourgogne där sauvignon blanc får odlas. Här görs friska och mineraliska viner med smak av krusbär, svarta vinbärsblad och gröna frukter. Viner som med några ??r på flaska kan få ett rejält djup i smaken.

Så smakar Chablis
Chablis är på många sätt det mest urtypiska och oförvanskade uttrycket av druvsorten Chardonnay när den växer i ett svalt klimat. Särskilt om vinerna inte fått någon ton av ny ek. 

I doften kan ung Chablis lukta av citrus (lime), rökig mineral och fruktpastiller. Med ålder kommer lite mer bivaxiga och höiga tongångar med inslag av ylle samt mogen citrus och nötter. Och just de smakerna går igen på tungan.

Chablis är sällan ett fylligt vin och kan skilja sig rejält från Chardonay-viner från Nya Världen och även från de stora Bourgognevinerna från Côtes de Beaune lite längre söderut. De mest typiska vinerna är kanske de som kommer från några av premier cru-vingårdarna och som inte fått några toner av ny ek. Här är fräschören och den mineraliga rökigheten i fokus och dessa viner kan vara oväntat komplexa och lockande i sin friska syraattack. 

Grand Cru-Chablis som lagrats på ny ek är nästan alltid rundare och fylligare med en smörigare kropp och smak. 

Mat till Chablis
Chablis är med sin friska syra och omisskännliga stil ett av vinvärldens bästa skaldjurs- och fiskviner - oavsett om du dricker det till räkor, hummer, lax, torsk eller piggvar. Ju matigare rätt desto fetare Chablis (gärna en grand cru eller åldrad premier cru). Men Chablis går också utmärkt till många av det nya nordiska kökets paradrätter som biff tartar, långsambakad rödbeta med krämiga tillbehör eller lättare kötträtter. 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du