Årets bästa viner 2022 - del 2

Andra delen av Årets Bästa Viner. Den här gången är de våra danska kollegor i butiken i Gentofte och vår VD Magnus Ericsson som tipsar om sina favoriter från 2022.

Årets mest oväntade kom från Nya Zeeland och Escarpments vingårds-pinot Kiwa 2020. Hade jag fått den här blint hade jag varit i Volnay eller Musigny. Sån elegans och fräschör. Enastående helt enkelt. 

Barolo, Martinborough, Champagne, Rhône och Roussillon. Årets bästa viner kommer från några klassiska vindistrikt. Det har blivit dags för del två av Årets Bästa Viner 2022!

2022 var året då pandemin äntligen släppte greppet om oss och vi kunde röra oss lite friare igen. Det innebar bland annat några härliga vinresor till Tyskland och Bordeaux och med dessa nya fantastiska vinupplevelser. 

I del två av Årets bästa är det Anders Højby Nielsen och vår nyaste medarbetare Martin Snevig Jensen, båda i butiken i Gentofte som väljer sina favoriter från det gångna året. Och även undertecknad, Magnus Ericsson, listar mina favoriter. 

Omöjligt uppdrag

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det går naturligtvis inte att göra någon strikt topplista. Vinupplevelser är per definition flyktiga, här och nu, och det är svårt att göra jämförelser sida vid sida om du inte befinner dig på en större provning.

Men lika självklart är att en del viner de facto står ut både när du provar dem och senare också i minnet. För egen del är det svårt att slå Château Mouton Rotschild 2009 (normalt inte min årgång - men här är allt bara wow!) på plats vid en lunch på Château d'Armailhac eller Domaine de Chevalier Blanc 1992 på en middag med Olivier Bernard på egendomen - båda tidigare i höstas (jäklar vad fint Chevalier Blanc åldras!). 

Men här och nu rör det sig om viner som fortfarande går att köpa i butiken. Det här är några av våra favoriter från de tusentals viner vi provade 2022!

Gott nytt år önskar vi er alla!

Del 1 av Årets Bästa hittar ni här!

 

Magnus Ericsson - VD & trendspanare

 

Chateau la Tour de By 2012, 199 kr/flaska
Vi provar och dricker otroligt mycket Bordeaux under ett år men jag slutar aldrig att förvånas över hur bra och prisvärda vinerna kan vara, även i lite billigare prisklasser. Det är klart att det är lätt att bli imponerad av Mouton, Latour eller Haut Brion - viner som kostar över 10 000 kronor flaskan - men La Tour de Bys 2012 var en av årets mest positiva överraskningar. Mogen Bordeaux till ett väldigt bra pris.


Weingut Fritz Ekkehard Huff The Green Bird Scheurebe Trocken 2020, 129 kr/flaska
Andra har tipsat som sina husviner och här är ett av mina. Jeremy Bird-Huffs serie med fåglar (här Green Brd) fokuserar på viner som vi kanske inte i första hand förknippar med Rheinhessen. Scheurebe påminner lite om Sauvignon Blanc men har lite mer struktur och djup om du frågar mig. Ett fräscht och läckert vin helt enkelt. 


Escarpment Winery Kiwa Pinot Noir 2020, 495 kr/flaska
Årets mest oväntade kom från Nya Zeeland och Escarpments vingårds-pinot Kiwa 2020. Hade jag fått den här blint hade jag varit i Volnay eller Musigny. Sån elegans och fräschör. Enastående helt enkelt. En egendom att lägga på minnet. 


Carlo Revello & Figli Barolo Riserva Rocche dell´Annunziata 2016, 1099 kr/flaska
Revellos nya Riserva är allt som ett toppvin ska vara. Det här ärr första årgången tagen från La Morras mest berömda vingård - Roccle dell’Annunziata och det är Barolo-perfektion i vardande. Fortfarande ungt och kommer nå sin peak om 8-20 år beroende på hur du vill ha dina viner. Produktionen är mycket liten. 

Champagne Boizel Cuvée sous Bois 2008, 1449 kr/flaska
Vår Winemakers Dinner med Champagne Boizel var en av årets vinmässiga höjdpunkter. Jag var helt golvad av Joyau de France 2008 (tyvärr har vi endast ett par flaskor kvar av denna juvel) och den mer kraftfulla fatlagrade Cuvée Sous Bois - också den från fantastiska året 2008. Här finns allt man vill ha av en riktig bra Champagne. Fräschör, mognad och lager på lager av smakkomponenter.

 

 

Anders Højby Nielsen - vinhandlare och expert i butiken i Gentofte

Bastide Miraflors 2019, 189 kr/flaska
Fyldig, frugtsød vin, hvor Syrah og Grenache på klassisk vis spiller sammen. Perfekt til de lidt tunge vinterretter.

Tarón Reserva Rioja 2015, 169 kr/flaska
New kid on the block. Fint eksempel på den nyere stil I Rioja, hvor de primære frugt noter tager overhånd fremfor det sekundære fadpræg. Tarón og lam hører sammen.

Barroche Liberty 2020 (finns kvar i butiken - på winefiner.se har vi bara Magnum 2019 kvar)
Igen i år kommer denne mini ”Neuf” på min liste. Knap så kraftig som i tidligere årgange, men mere elegant og alsidig. Klassisk syd Rhône og perfekt til andestegen.

Goulard Champagne la Sereine NV, 329 kr/flaska.
Value for money, no nonsense champagne. Når det skal være festligt, men ikke ekstravagant, opfylder denne Brut mange kriterier; fylde, frugt og friskhed.

Tassilo Ried Süssenberg Grüner Veltliner 2020, 179 kr/flaska
Østrigs nationaldrue når den er bedst. Masser af krydderi, hvid peber, grapefrugt toner og frisk syre. Perfekt til skaldyr og endda kraftige oste.

Martin Snevig Jensen - Vinhandlare

By Farr Tout Press Pinot Noir 2017
Tyvärr slut online men det här underbara vingårdsvinet från Australiens kanske bästa egendom för just PInot Noir kan ni fortfarande köpa hos oss i butiken.
Online finns 2019 och 2020 kvar. 
 
Casa Benasal Gewurztraminer/Moscatel 2019, 129 kronor flaskan
Casa Benasal har stått för några av våra mest prisvärda viner under de senaste åren. Här ett torrt och fräscht vin med fin blommighet och en aromatisk avslutning. Snyggt!
 

CapAnna Brunello di Montalcino 2017, 499 kronor flaskan
Välbalanserad och smakrik Brunello från ett underskattat år. Det är lätt att stirra sig blind på 2015 och 2016 men de kräver fortfarande flera år i källaren innan de är drickklara. Det här är Sangiovese i en mycket hög skola.
 

Crystallum The Agnes Chardonnay 2020, 255 kronor flaskan
Jag är inte ensam om att ha The Agnes från Sydafrikanska Crystallum på min lista. Börderna Finlayson tillhör eliten i landet och det här är en otroligt fin Chardonnay som påminner om mångt dyrare Bourgogne. 
 

Boizel – Champagne Joyau de France 2008, 929 kronor flaskan
Champagne Boizels Joyau de France har fått allting rätt i den här redan klassiska och numera ganska svårfångade årgången. Ett vin som presterar på en nivå som man normalt bara hittar hos prestige-cuvéerna från de stora Champagnehusen.

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.