Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Carlo Revello & Figli Barolo Riserva Rocche dell´Annunziata 2016
Våra kunder tycker

Carlo Revello & FigliBarolo Riserva Rocche dell´Annunziata 2016

Italien, Piemonte, 750 ml, 14,5%

Första årgånen av vad som är Carlo Revellos nya cru- och prestigevin. Tidigare, fram till 2016, ingick druvorna från Rocche della Annunziata i vinet R.G som var en blandning på druvor från Rocche och en annan välkänd cru Giachini. Nu görs de båda separat. Rocche dell Annunziata är byn La Morras mes ···

Styckvis

1 149 kr

/flaska
Låda (6 st)

6 894 kr

Årgång

2016

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Stor komplex men ung doft med karaktäristiska toner av torkade körsbär, rosor, kakao och plommon med kryddiga inslag av tobak, torkade örter samt balsamico.   Smaken ung och koncentrerad och har årgångens fantastiska kombination av härlig frukt, lagringsbara syror och härliga ryggrad. 2016 är en av de bästa årgångarna de senaste decennierna i Barolo och det märks. Här finns en utmärkt lagringspotential. Lång komplex avslutning. 

Drickes
2023-2035
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Första årgånen av vad som är Carlo Revellos nya cru- och prestigevin. Tidigare, fram till 2016, ingick druvorna från Rocche della Annunziata i vinet R.G som var en blandning på druvor från Rocche och en annan välkänd cru Giachini. Nu görs de båda separat.

Rocche dell Annunziata är byn La Morras mest kända och bästa vingårdsläge och tveklöst ett av de bästa i hela Barolo. Vinerna från Rocche kombinerar koncentration och komplexitet med finess och elegans.

Totalt omfattar vingården knappa 30 hektar och familjen Revello äger en liten del av vingården. Deras Rocche görs som en Riserva vilket innebär att den får extra lagring innan den släpps ut på marknaden (i det här fallet 2016 samtidigt som man lanserar sina andra 2018). Druvorna vinifieras i vertikala jäskar med överpumpning och det färdiga vinet lagras på äldre franska barriquer (225-liters ekfat). 2016 anses vara en av de allra bästa årgångarna under hella 2000-talet. Årgången har gett viner med fantastisk frukt, elegans och lagringspotential.

OBS! Endast 1000 butejer har producerats av vinet. 

Producenten

Det må vara ett av de nyaste tillskotten i La Morra men Carlo Revello är ingen nykomling i Barolo. Egendomen bilades så sent som 2016 efter att börderna Carlo och Lorenzo helt enkelt delade på familjeegendomen (vingårdar och allt) Fratelli Revelli för att trygga arvet åt sina barn och undvika framtida problem (inget ovanligt i vinvärlden).

Fratelli Revello startades av pappa Giacomo vid mitten av 1950-talet men det var först när sönerna tog över i början av 1990-talet som egendomen tog rejäla kliv framåt. Carlo och Lorenzo var och är båda nära vän och lärljungar till den kanske främste modernisten i La Morra - Elio Altare och vinerna fick en klart modernistisk prägel redan från första årgången 1992. Med korta macerationstider i rotofermentatorer (snurrande jäskar) och lagring på ny ek skapades viner i Altare-skolan. Elegant och drickbar La Morra-Barolo och enligt många bland de bästa i den här skolan efter Altare.

Med splitten 2016 påbörjades en ny historia med Carlo Revello e Figli (figli pga de två sönerna Erik och Niklas - Carlo har svensk fru Paola därav de svenska namnen). Man har nu 6 av de ursprungliga hektaren och producerar läckert frisk dolcetto, seriös och smakrik Barbera och lite mer klassisk La Morra-Barolo. De nya barriquerna håller på att bytas ut mot större fat (2500 liter) av slavonsk ek och man använder också en större procent redan använda barriquer för att göra vin med mer utpräglad frukt och mindre ekfatskaraktär. De äger bland annat delar av vingårdarna Rocche del Annunziata och Bricco Manescotto och tillsammans med Mauro Veglio så hyr de även en del av Manociono i Serralunga (där de delar 50/50 på skörden). 

https://carlorevello.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du