Winefinders Wine Team - Årets bästa viner 2022 - del 1

Årets bästa viner? Ja som vanligt - några av dem i alla fall. Winefinders Wine Team väljer sina favoriter från det gångna året.

Mitt spanska husvin. En mycket trevlig cab från La Mancha utanför Madrid. Smakrik men känns ändå lätt och fräsch i munnen med entrevlig ”sälta” från mineraliteten.

Dags för årets bästa. De bästa, mest intressanta och mest prisvärda vinerna från 2022 helt enkelt. Allt enligt Winefinders Wine Team. 

Suckling har som vanligt gjort en. Wine Spectator likaså. Wine Enthusiast och Jeb Dunnuck - javisst. Alla har de kommit med sina Top 100 på årets bästa viner. Vi i Winefinders Wine Team vill inte vara sämre men vi begränsar oss till 30 viner i två delar (del 2 publiceras i morgon). Jag har bett kollegorna lista sina fem favoriter från 2022. Vinerna som står ut från det gångna året men med ett förbehåll. De ska fortfarande finnas kvar i butiken - annars vore det ju inget kul att tipsa om dem. 

Teamet

Under 2022 har Winefinders Wine Team inkluderat vår vinrådgivare och Fine Wines-expert Peter Wallin i Spanien, de mycket erfarna inköparna Henrik Norén och Magnus Olsson, Anders Højby Nielsen och Martin Snevig Jensen i butiken Gentofte som dagligen jobbar med några av världens bästa viner och har en fantastisk förmåga att hitta prisvärda viner. Och så slutligen undertecknad, Magnus Ericsson, den kanske mest rastlöse av oss och som alltid är på jakt efter något nytt och spännande.

Tusentals viner

Det är vi, Wine Teamet, som väljer ut vinerna i butiken och under 2022 har vi provat oss igenom tusentals viner - från de enklaste vardagsvinerna till några av vinvärldens mest eftertraktade viner. 

I vår första del är det är det Peter Wallin, Magnus Olsson och Henrik Norén som ger oss sina favoriter. Vinerna är listade utan inbördes rangordning. Mycket nöje! 

Årets Bästa del två hittar ni här!

 

Peter Wallin - Vinrådgivare och Personal Shopper


Domaine Charles Audoin Bourgogne Rouge 2020, 325 kr/flaska
De flesta har nog provat en Bourgogne Rouge och undrat vad är grejen egentligen? Det kan vara Bourgognes tråkigaste kategori, men ibland händer det och det är inte ofta man springer på en Bourgogne Rouge som smakar så här mycket. Well done!

Château Les Grandes Murailles 2014, 495 kronor/flaska
Bordeaux är facit i vinvärlden enligt mitt tycke. Här är min stora upptäckt under året i förhållande till drickvänlighet och pris. 100% Merlot från av Saint Émilions minsta egendomar. Ägs sedan några år av mer berömda Clos Fourtet. Vi har sålt över 500 flaskor men vi har säkrat ytterligare 180 flaskor som finns på slottet i Bordeaux (så det är senare leverans på det här vinet om du vilvl beställa det).


Marques de Grinon Cabernet Sauvignon Dominio de Valdepusa D.O. 2019, 365 kr flaska
Mitt spanska husvin. En mycket trevlig cab från La Mancha utanför Madrid. Smakrik men känns ändå lätt och fräsch i munnen med en trevlig ”sälta” från mineraliteten i vinet. 


Bouchard Pere et Fils Beaune Teurons Premier Cru 2017, 525 kronor/flaska
Vi har alla favoritårgångar och 2017 är en i mitt tycke en helt underbar årgång att dricka nu. Och att dessutom kunna prestera en Premier Cru i den här klassen för dessa pengar, Bravo!

Chateau Malescot Saint Exupery 2018, 1095 kronor/flaska
Listan får avslutas med ytterligare en Bordeaux som klättrat till högre höjder de senaste 10-15 åren. Enastående, klassisk och generös vänstra stranden-Bordeaux som är trevlig att dricka nu men som blir fantastisk med lite tid i källaren. Från en egendom som är på väg mot superstjärnestatus.

 

Henrik Norén Produktchef/Inköp

 

Champagne Boizel Grand Vintage 2013, 659 kr/flaska
De som föddes 2013 hann börja andra klass när detta mästerverk fortfarande låg med sin jästfällning i flaskan. Mitt val vid årets sista tolvslag!

Domaine Lafage La Grande Cuvée Blanc 2021, 239 kr/flaska
Fylligt så att det förslår! Jean-Marc and Eliane visar här prov på vad man kan åstadkomma när man samspelar med det varma sydfranska klimatet, mogna druvor, fat och jästfällning.

Schiopetto Pinot Grigio DOC Collio 2020, 269 kr/flaska
Uppe vid gränsen mellan Italien och Slovenien skapar Schiopetto sina prisbelönta viner som bjuder på både spets och djup i form av syra och fyllighet. Spara den gärna i källaren under ett par år.

CapAnna Rosso di Montalcino 2020, 299 kr/flaska
Rosso di Montalcino må vara lillebror till Brunello men det här är en Rosso som slår många andra producenters Brunello på fingrarna!

Miguel Torres Mas la Plana 2018, 569 kr/flaska
Det spanska ikon-vinet gör en aldrig besviken! Avnjuten den till en kraftig köttbit under det kommande decenniet och du får en upplevelse som slår det mesta! 

Magnus Olsson - Inköp/Bordeaux-general

 


Chateau Malescot St-Exupery 2018, 1095 kr/flaska

Enastående, klassisk och generös bordeaux som är trevlig att dricka nu men som blir fantastisk med lite tid i källaren. Från en egendom som är på väg mot superstjärnestatus.

Domaine Marchand-Tawse Volnay Fremiets Premier Cru 2019, 865 kr/flaska

Bourgogne stod för några av årets bästa vinupplevelser och i toppen hittar vi den här. En elegant Volnay i en fantastisk årgång, så snyggt!

Crystallum Wines The Agnes Chardonnay 2021, 255 kr/flaska

Från en av de absolut bästa i Sydafrika En personlig favorit som alltid levererar kvalitet i Bourgogne klass.

Weingut Müller Grüner Veltliner Göttweiger Berg 2021, 119 kronor

Vi behöver alla ett husvin som man bara kan servera utan att tänka efter så mycket. Det här är mitt vita husvin och det är mycket vin för pengarna.

Wynns Coonawarra Estate The Gables Cabernet Sauvignon 2019, 199 kr/flaska
Min go to Cabernet när någon frågar efter ett bra tips! Ett vin som aldrig gör mig besviken.

 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.