Filtrera & anpassa

Viner från Rheingau, Tyskland

Rheingaus lite drygt 3 200 hektar med vinmark sträcker sig från Hochheim vid floden Main till Lorch vid floden Rhen Rhein på tyska och utgör ett distrikt som kallas för Bereich Johannisberg. Här på en sträcka av ungefär 2,5 mil mellan Wiesbaden och ...

Läs mer om Rheingau i Tyskland
Dölj atlas

Mer om viner från Rheingau


Rheingaus lite drygt 3 200 hektar med vinmark sträcker sig från Hochheim vid floden Main till Lorch vid floden Rhen (Rhein på tyska) och utgör ett distrikt som kallas för Bereich Johannisberg. Här på en sträcka av ungefär  2,5 mil mellan Wiesbaden och Rüdesheim ligger 90 procent av distriktets vingårdar på sydligt exponerade sluttningar utmed floderna. Distriktet tillhör de minsta i Tyskland (3 procent av produktionen) men det är ett område som producerar några av de allra bästa vita vinerna i världen gjorda på vad som många anser vara den bästa druvan av alla - riesling.

Rheingau skyddas, precis som närliggande Moselregionen, från latitudens värsta extremer genom närheten till vattendrag - i det här fallet floden Rheins tempererande effekt. Distriktets vingårdar är världsberömda och namn som Schloss Vollrads, Schloss Johannisberg, Jesuitgarten och Marcobrunn skvallrar om en historia som i mycket dominerats av kyrkan och munkordnar. Klimatet är förvånansvärt varmt under själva växtsäsongen och jordmånen som består av lera, skiffer, sandsten, kvarts, kalksten, grus och lössjord producerar ganska kraftiga viner med mycket smak och syra.

Riesling är den klart dominerande druvsorten och står för närmare 80 procent av odlingarna. De bästa vinerna är ofta torra eller halvtorra med friska smaker av citrus, persika, mineral och med åren honung och petroleum. De har i unga år en nästan hård syra som gör att de tillhör några av världens mest lagringsdugliga viner. Och jämfört med riesling från Mosel känns de nästan kraftiga och fylliga i stilen. Rheingau är också hem för några av Tysklands bästa söta viner gjorda på druvor som angripits av ädelröta (botrytis cinerea). Röda viner på spätburgunder eller pinot noir spelar också en viktig roll, särskilt runt byn Assmannshausen.

Rheingau var det första tyska vindistriktet som fick en mer officiell vingårdsklassificering. Denna gjordes av två olika organisationer, Charta och VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter), och pekade ut de bästa lägena som ”Erstes Gewächs” (ungefär premier cru-lägen). Den omfattar bara torra viner från Rheingau (och ska alltså inte förväxlas med Erste Lage och Grosses Gewächs) som ska vara gjorda på druvor av minst auslese-nivå.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du