Filtrera & anpassa

Viner från Listage-Médoc

Médoc AOP är ett stort distrikt i Bordeaux som täcker den nodvästra tredjedelen av den vänstra stranden av Gironde. Den gränsar till det, och ska inte förväxlas med, Haut-Médoc och Saint-stephe som ligger strax söder om Médoc. Lite förvirrande ...

Läs mer om Médoc i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Médoc


Médoc AOP är ett stort distrikt i Bordeaux som täcker den nodvästra tredjedelen av den “vänstra stranden” av Gironde. Den gränsar till det, och ska inte förväxlas med, Haut-Médoc (och Saint-Èstephe) som ligger strax söder om Médoc. Lite förvirrande används namnet också om hela vinområdet på den vänstra stranden av Gironde men egendomarna i de mer berömda distrikten använder istället de mer avgränsade appellationerna (som Margaux, Pauillac och Listrac-Médoc).

Området producerar mest rött vin på varierande jordar av olika typer av grus, kalksten och lera. Tumregeln är att ju längre söderut man kommer och närmare kusten desto mer väldränerade grusjordar finns det och ju längre norrut så blir det alltmer lera. Här och var dominerar leran rejält och är bättre lämpad för merlot.

Cabernet sauvignon och merlot är de absolut vanligaste druvorna följda av petit verdot, malbec, cabernet franc och carmenère. Odlingarna tenderar att vara mindre täta vad gäller plantdensitet än i de södra delarna av Médoc. Den lilla mängden vitt vin som görs i området får inte buteljeras som Médoc AOC utan tvingas använda någon av de mer allmänna appellationerna som Bordeaux AOP eller Bordeaux Supérieur AOP.

De röda vinerna görs på traditionellt sätt med jäsning på rostfritt stål, cementtankar, keramiska tankar eller på träkar. Antingen med naturlig eller tillsatt jäst. Så gott som alla röda viner av kvalitet lagras en tid på klassiska franska ekfat (normalt mellan 6-20 månader).

Området domineras av kooperativ (345 av drygt 580 egendomar ingår i kooperativ). Ingen av egendomarna i Médoc rankades som Cru Classé i 1855-års klassificering. Däremot finns det flera cru bourgeois-slott. Mest kända är Châtea-les-Ormes-Sorbet, Château Patache-d’Aux och Château Pontensac.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du