Filtrera & anpassa

Viner från Victoria

Inklämt mellan South Australia i väster och New South Wales i öster ligger Victoria som är Australiens tredje största vinproducerande region efter de två nyss nämnda. Fram till slutet av 1800-talet var man den näst viktigaste vinregionen men området ...

Läs mer om Victoria i Australien
Dölj atlas

Mer om viner från Victoria


Inklämt mellan South Australia i väster och New South Wales i öster ligger Victoria som är Australiens tredje största vinproducerande region efter de två nyss nämnda. Fram till slutet av 1800-talet var man den näst viktigaste vinregionen men området drabbades hårt av vinlusen och återhämtade sig först mot mitten av 1900-talet.

Här finns över 600 egendomar och ingen annan region i Australien har så många vinproducenter - men produktionen i Victoria är mer småskalig och man saknar stora bulkvinsområden som Riverina i New South Wales och Riverland i South Australia. Därmed inte sagt att alla vinfirmor är små. Seppelt Great Western är till exempel den största producenten av mousserande vin på södra halvklotet.

Victoria är centrum för både Australiens förstärkta viner och produktionen av mousserande viner. Klimatet är högst varierande. Nära kusterna är det svalt och här trivs druvor som pinot noir och chardonnay. På andras sidan The Bass Strait - sundet som skiljer fastlandet från Tasmanien - är exempelvis frost inte ovanligt. Längre inåt landet blir det allt hetare.

I de centrala delarna odlas shiraz som ligger till grund för kryddiga och peppriga viner som är mer “europeiska” i stilen än fruktbomberna från Barossa. Och i de heta nordöstra delarna görs mycket av regionens starkviner - ofta på druvsorten muscat. De kallas ofta för Liqueur Muscats och är söta och intensivt fylliga viner och tillhör vinvärldens allra bästa och mest personliga viner.

Man brukar dela in Victoria i olika underregioner: North East Victoria, Central Victoria, North West Victoria, West Victoria, Porth Phillips samt Gippsland.

North East Victoria

I de nördöstra delarna av Victoria ligger hjärtat till Australiens starkvinsproduktion i distrikt som Rutherglen och Glenrowan. Här är klimatet kontinentalt med varma nästan heta somrar och kalla vintrar - och frostskador är inte ovanliga under våren. Det har gjort att området framförallt lämpar sig för blå druvsorter och muskulösa viner på shiraz, cabernet och durif (också känd som petite sirah).

I Alpine Vallyes och Beechworth är klimatet svalare men det mesta av druvorna går till enkla bordsviner. Det finns dock de som lyckats bra med italienska (piemontesiska) druvor som nebbiolo, dolcetto och barbera.

Andra distrikt i North East Victoria är det svala och tämligen blöta Ovens Valley och King Valley är man bland annat odlar lite ovanligare druvor som petit manseng, saperavi, tannat, graciano, marzemino, sagrantino och mondeuse.

Central Victoria

I de centrala delarna, Central Victoria, hittar vi distrikt som Heathcote och Bendigo. Det förra har ett klimat som lämpar sig väl för välstrukturerade shirazviner och var tidigare en del av Bendigo men har idag också specialiserat sig på cabernet sauvignon.

Mest känt är kanske Goulburn Valley och dess underdistrikt Nagambie Lakes som är de områden som producerat vin längst i regionen. Här ligger bland andra Tahbilk som gjort kvalitetsviner sedan 1860. Distriktet är planterat med en mängd olika druvsorter som shiraz, cabernet, marsanne och chardonnay.

Strathbogie Ranges tillhör Central Victorias svalare områden - trots att det ligger i inlandet. Och det har därför blivit ett center för friska vita viner på druvor som riesling, chardonnay, pinot gris, gewürztraminer och viognier.

North West Victoria

Området i Victorias nordvästra delar förlitar sig i stor utsträckning på konstbevattning och de högavkastande vinrankorna står för en del av landets enklare viner. Här hittar vi distrikt som Murray Darling och Swan Hill.

Western Victoria

Precis som North West Victoria så förlitar sig vinbönderna i Western Victoria på konstbevattning av sina vingårdar. Däremot är produktionen mer inriktad på kvalitetsviner än enkla bordsviner. Klimatet är ganska svalt och vårfrost är ett av de största problemen som vinproducenterna har att kämpa emot. De sydvästra delarna har emellertid ett mer maritimt klimat. Området inkluderar distrikten Grampians, Henty och Pyrenees.

Port Philip omringar Melbourne och består av fem berömda vindistrikt som har några av Victorias och Australiens svalare klimat - inte helt olika Bordeaux. Men trots att området borde vara perfekt för bordeauxdruvor är det främst druvor som vi associerar med bourgogne som fått fotfäste här (och förstås den allestädes närvarande shiraz).

De fem distrikten är: Yarra Valley, Geelong, Macedon Ranges, Mornington Peninsula och Sunbury.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du