Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Rocca di Montegrossi Vin Santo 2005

Rocca di Montegrossi Vin Santo 2005

Ekologisk

Italien, Toscana, 375 ml, 13%

DRUVOR 95% malvasia Bianca och 5% canaiolo Vin Santo på det ursprungliga produktionssättet, druvorna torkas i 4 månader pressas och lagras sedan på små fat (50liter) i 7 år och 45 dagar!

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2005

Druvor

Canaiolo Nero, Malvasia/Malvoisie

Smaknotering

Ett helt unikt vin och en otrolig smakupplevelse, ganska tjock i konsistensen, intensiv sötma som balanseras av en fin syra. En öppnad flaska håller sig i kylskåp i flera månader. En av världens mest omtalade och respekterade Vin Santos. 1288 flaskor gjordes av 2005. UNIK!

Drickes
2014-2099
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
375 ml

Så tycker experterna

WineSpectator
97p

A thick, creamy dessert wine, exuding apricot, fig paste, caramel, roasted walnut and orange peel aromas and flavors. For all its mouthcoating intensity on the attack, this finishes clean and lingers with treacle, nut and spice notes. Drink now through 2020. 125 cases made.

WineAdvocate
94p

The delicious 2005 Vin Santo del Chianti Classico (95% Malvasia Bianca with Canaiolo aged seven years in traditional caratelli barrels made with oak, cherry and mulberry wood) shows gorgeous concentration with thick glycerin that slowly oozes down the side of the glass with thick streaks of amber-colored liquid. The aromas deliver amazing intensity with explosive highlights of candied fruit, brown sugar or maple syrup, caramel, toffee, butterscotch, dried apricot and lemon curd. This is an excellent expression of one of Italy’s most precious wines. Anticipated maturity: 2013-2030.

Vinous
94p

The 2005 Vin Santo is fabulous. This is one of the richer, more textured Vin Santos readers will come across, the result of six years spent in a range of cherry, moro and oak barrels. Expressive floral and spice notes meld into a core of dried cherries, figs, tobacco and leather. There is plenty of power and viscosity in the glass, but never excess heaviness. The Vin Santo at Rocca di Montegrossi is 95% Malvasia and 5% Canaiolo. This is another terrific showing from proprietor Marco Ricasoli.

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

DRUVOR 95% malvasia Bianca och 5% canaiolo

Vin Santo på det ursprungliga produktionssättet, druvorna torkas i 4 månader pressas och lagras sedan på små fat (50liter) i 7 år och 45 dagar!

Producenten

I slutet av 1990-talet grundade Marco Ricasoli-Firidolfi (ättling till Chianti-fadern Bettino Ricasoli) Rocca di Montegrossi vid en av släktens vinfält kallat Vigneto San Marcellino. Vid millenieskiftet stod vineriet klart och ägorna har successivt utökats under åren och omfattar idag ca 20 hektar. Odlingen bedrivs helt ekologiskt och är huvudsakligen inriktad på traditionella inhemska druvsorter: Sangiovese, Canaiolo, Pugnitello och Malvasia. En mindre produktion av Cabernet Sauvignon och Merlot finns också men dessa druvor används endast till rosévin och deras Super-Tuscan Geremia.  Vinerna är generellt mycket eleganta och aromatiska, samt väldigt lagringsdugliga.