Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
dArenberg The Footbolt Shiraz 2012

dArenberg The Footbolt Shiraz 2012

Australien, McLaren Vale, 750 ml, 14,6%

Låda (6 st)

966:-

Flaskpris 161:-
Årgång

2012

Druvor

Syrah

Drickes
2015-2019
Alkoholhalt
14,6%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC

Så tycker experterna

Wine & Spirits
92/100

A great vintage of The Footbolt, this has the balance, savory spice and density of an old-vine wine (all estate grown, the vines ranging from 20 to 100 years old). The flavors come in any color you like, as long as it's black - black plum skin, black olive, black pepper - their intensity lightened by a floral note that lasts.

Vinous
90/100

Deep ruby. Powerful, smoke-tinged aromas of black and blue fruits, anise, black cardamom and espresso. Rich yet lively on the palate, offering bitter cherry, blackberry and dark chocolate flavors and a building note of sweet floral pastilles. Dusty tannins give grip and focus to the long, smoke-tinged finish, which leaves cherry and berry skin notes behind. This year's version of this bottling comes off as more serious and ageworthy than usual. -Josh Raynolds.

smag&behag
5/6

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Sort, intens aroma, fyldig, fløjlsagtig. "Footbolt definerer australsk vin" -Halliday. "En smag af Dead Arm til brøkdel af prisen" -Jukes. I 100 år har vingården leveret nogle af Australiens bedste vine, præget af fodtramp, gæring i eg og organiske metoder. Footbolt var hesten, som den første Osborn vandt en formue på og hjalp ham til at købe vingården i McLaren. "Holder De af australsk vin, er dArenberg værd at lede efter" -Parker. Forgænger 2011: Testvinder/Finansbureauet/australsk vin, Top 100/Wine.com (nr 60), ****/Canberra Times. Ben Thomas om 2012 i Weekly Review: "The wines named after the prized thoroughbred Footbolt, sold in 1912 to pay for the dÆArenberg property. In keeping with its name, the grapes are foot stomped before being basket pressed and aged for at least a year in French and American oak. Smooth and vibrant, its filled with juicy plum, black cherry and blackberry flavours, plus a hint of vanilla, fine-grained tannins and a load of drinkability. ItÆs a wine that tends to drink well with a few years under its belt, too. "

Producenten

d'Arenberg är en av de historiskt sett viktigaste vinproducenterna i Australien. 1912 köpte Joseph Osborne en redan väl etablerad vingård på kullarna precis norr om McLaren Vale. Joseph's son, Frank, Byggde d'Arenberg's källare 1927. År 1943 var det dags för Frank's son, d'Arry, att börja arbeta på at d'Arenberg och 1957 buteljerades hans första berömda ”diagonal red stripe labelled wines”.

Under 60-talet hade d'Arenbergs viner nått kultstatus bland vinälskare och kritiker. Fram på 70-talet hade vinerna nått en signifikant internationellt erkännande. d'Arry's son, Chester, är fjärde generationen som tog över styret av företaget 1984. Han påbörjade genast en renovering av de 70 år gamla källarna och vingårdarna från slutet av 1800-talet. 1990 fick Chester utmärkelsen McLaren Vale Bushing King, som är ett pris som tilldelas den som tillverkar det bästa bordsvinet i McLaren Vale.

Vinmakarfilosofin på d'Arenberg är minimal behandling av druvorna samt en mycket varsam tillverkningsprocess. Till de röda vinerna, som kommer från mycket gamla rankor, används en Demoisy-avstjälkare, med stora valsar som gör det möjligt för ett stort antal druvor att passera igenom utan att skadas. Jäsningsprocessen sker i stora vaxbeklädda cementtankar. Den jästa frukten pressas genom en basket-press från 1800-talet. Standardvinerna lagras på nya och gamla franska och amerikanska ekfat i nio till 22 månader. Reserve-vinerna lagras 24 månader på ek.

http://www.darenberg.com.au/

Karta