Filtrera & anpassa

Vin med Syrah

Den blå druvsorten syrah tillhör vinvärldens mest egensinniga och härliga, även om vinerna varierar rejält i stil och smak. Syrahs popularitet har fått en riktig uppsving på senare år och odlas därför på alltfler ställen, även om det är Frankrike och ...

Läs mer om Syrah
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin med Syrah

Den blå druvsorten syrah tillhör vinvärldens mest egensinniga och härliga, även om vinerna varierar rejält i stil och smak. Syrahs popularitet har fått en riktig uppsving på senare år och odlas därför på alltfler ställen, även om det är Frankrike och Australien (där den går under namnet shiraz) som har blivit mest kända som hemadress.

Druvan har ett mörkt och kraftigt skal och trivs i soliga och varma klimat. I Frankrike bygger den sitt rykte på kvalitetsvinerna från norra Rhône: Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage. Egentligen är norra Rhône på gränsen till för svalt för den soldyrkande syrahdruvan, men solexponering i branta dalar hjälper druvorna att uppnå full mognad. Det är därför inte så konstigt Côte-Rôtie och Hermitage, som ligger högst upp i dalen, anses allra bäst och mest långlivade av syrahbaserade viner. Vinerna är mörka, sträva och otillgängliga i sin ungdom men utvecklar med lagring en tydlig pepprighet, sval, mörk frukt (björnbär och plommon) och eleganta, blommiga aromer som påminner om viol. Inte sällan kommer även en rökig och liten animalisk, köttig ton. På 1700- och 1800-talet användes faktiskt Hermitage-viner till att ge djupare färg och mer kraft åt vinerna i Bordeaux. I södra Rhône, samt i Languedoc-Roussillon och Provence, utgör syrah däremot oftast en mindre del i vinerna. Den blandas då med druvsorter som grenache, carignan, mourvèdre och cinsaut.

Druvsorten kom till Australien i början av 1800-talet, och odlas i dag över hela landet. Mest kända för kvalitetsshiraz är regionerna Barossa Valley, Clare Valley och McLaren Vale. Här är det varmare än i norra Rhône och druvan visar upp sig från en mjukare sida, även om vinerna är både kraftiga och koncentrerade. Alkoholen går ofta upp en aning, men det möts upp av en generös fruktighet i vinerna. Aromerna går även här mot det mörkfruktiga, men är ofta lite varmare i stilen än de franska (tänk kokt bärsylt jämfört med färska bär) och ackompanjeras av choklad och sötlakrits. Länge var de australiensiska shirazvinerna även kända för de sötkryddiga tonerna från amerikanska ekfat, men det är nu för tiden vanligare med lagring på fransk ek.

När druvan nu har börjat göra sig ett namn i andra länder är ju frågan om det är syrah eller shiraz som gäller? Generallt kan man säga att producenterna väljer att sätta ut det namn som de bäst tycker representerar just deras vin, det svalt peppriga franska eller den lite generösare aussiestilen.

Några länder som utmärkt sig för bra syrah/shiraz är Chile, Sydafrika och USA. Framför allt är det de lite svalare regionerna som är värda att hålla utkik efter, som Valle de Elqui och Valle de Limarí (Chile), Cape South Coast (Sydafrika) och Santa Barbara och Santa Cruz Mountains (USA).

Stilen på syrah/shiraz varierar som sagt men den mörka frukten, fylligheten, den lite högre alkoholhalten, strävheten och kryddorna finns nästan alltid där. Mat som passar till går därför ofta mot det kraftigare hållet, som viltkött och grillade stekar.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du