Winefinders Wine Team - Årets bästa viner 2023

2023 blev ett mycket intressant vinår för Winefinders Wine Team. Som vanligt har vi provat tusentals viner och några har stått ut. Nu väljer Winefinders Wine Team sina favoriter från det gångna året.

 Jag sticker ut hakan och säger att detta är den bästa årgången av Shiraz Leeuwin Estate har gjort. Extra glad blir man dessutom när man ser priset och vet vad bra Aussieshiraz kostar idag.

Årets bästa, mest prisvärda och mest intressanta viner. Det har blivit dags för Winefinder Wine Teams toppviner från 2023! 

Vi avslutar året traditionsenligt med att vårt Wine Team tipsar om årets bästa, mest spännande och prisvärda viner. Enda förbehållet är att de fortfarande ska gå att köpa i vår butik. Annars har varje Team-medlem varit fri att välja sina favoriter från 2023. 

En del viner kan förstås ha tagit slut när du läser detta.  

Teamet

Under 2023 har Winefinders Wine Team inkluderat vår vinrådgivare och Fine Wines-expert Peter Wallin i Spanien, den mycket erfarna inköparen och Bordeauxexperten Magnus Olsson, vår nygamla inköpare och sommelier Ralf Nord (välkommen tillbaka!), Anders Højby Nielsen och Martin Snevig Jensen i butiken Gentofte som dagligen jobbar med några av världens bästa viner och har en fantastisk förmåga att hitta prisvärda viner. Och så slutligen undertecknad, Magnus Ericsson, den av oss som alltid är på jakt efter något nytt och spännande.

Tusentals viner

I år har vi som vanligt provat oss igenom tusentals viner - från de enklaste vardagsvinerna till några av vinvärldens mest eftertraktade viner. 

I vår första del är det Peter Wallin, Magnus Olsson och Ralf Nord som ger oss sina favoriter. Vinerna är listade utan inbördes rangordning. Mycket nöje! 

Peter Wallin - Vinrådgivare och Personal Shopper


El Enemigo Cabernet Franc 2019, 229 kr/flaska
Adriana Catena och vinmakaren på Catena Alejandro Vigil har en fantastisk årgång bakom sig. Här är instegsvinet på Cabernet Franc som jag tycker är ett fynd för drygt 200 kr. Vill man ha deras bättre viner så väljer man ett av deras vingårdslägen tex El Cepillo 2019 för drygt 3x priset. Men då talar vi världsklass. 
94 p "Quite smooth and juicy with a degree of tension and a frank expression"

Renato Ratti Barolo Marsenasco 2018, 399 kr/flaska
Jag drack en Marcenasco 2013 till en Beuf Bourgignon häromdagen. En magiskt bra kombo. 2018 kommer sannolikt bli minst lika bra med 3-5 års uppfostring i källaren. Dessutom till ett pris som är långt under världsmarknadspriset som ligger på drygt 600 kr flaskan. Bara att lasta in.
96 p "Smooth, silky tannins and fresh acidity keep it perfectly balanced."

Leeuwin Estate Art Series Shiraz 2018, 399 kr/flaska
Jag är nästan en lika stor ”aussieshirazälskare” som jag gillar Bordeaux. I synnerhet när det kommer till slank välbalanserad Shiraz. Jag besökte egendomen i början av 2000-talet och har följt producenten sedan dess. Man är mest känd för sin Chardonnay som håller världsklass men jag sticker ut hakan och säger att detta är den bästa årgången av Shiraz man gjort. Extra glad blir man dessutom när man ser priset och vet vad bra Aussieshiraz kostar idag.
96 p "Margaret River can be responsible for seriously beautiful shiraz - this is one."

Pierre Moncuit Blanc de Blancs Grand Cru Le Mesnil-sur-Oger 2008, 795 kronor
En helt ny producent för mig tills vi tog in dem i höstas. Här är husets årgångschampagne från en årgång som redan är legendarisk. Missa inte.
94 p "A fabulous wine from this great Champagne vintage"

Château Haut Bailly 2015, 1 950 kr/flaska
Vad vore en topplista utan en Bordeaux. Här är en i världsklass som man kan dricka redan nu men också lagra i många år för den som önskar.
98 p "Hats off to winemaker Véronique Sanders – this might end up rivaling the out of this world 2009."

 

Ralf Nord Inköp/Sälj


David Finlayson Chardonnay 2022, 169 kr/flaska
David Finlayson gör några av Sydafrikas mest prisvärda viner. Hans stilfulla Chardonnay som måste ses som ett superfynd. Överraskande bra varje gång vi testar. 

Château Lamothe-CissacCru Bourgeois, Magnum 2014, 395 kr/flaska
Så galet bra Bordeaux med begynnande mognad. Magnum är ingen nackdel och 2014 känns nästan onödigt billig i sammanhanget. En årgång som dricks fantastiskt just nu. 

El Enemigo Wines El Gran Enemigo Single Vineyard El Cepillo 2019, 795 kr/flaska
Det bär mig nästan emot att lyfta fram detta vin då jag nästan vill att det ska vara en hemlighet. Det är nästan omöjligt att hitta denna kvalitet till detta pris. Skulle stå sig väl i vilken blindprovning som helst med mångt dyrare viner. 

Winefinders Ciao Piemonte!, 1 770 kr/6 flaskor
Inte ett vin men väl en av våra mixade temalådor. Ett smidigare & smakfullare köp får man leta efter. Sex läckra flaskor från Piemonte färdigpackat och dessutom till kanonpris! En 6-pack som gav mig mycket nöje under 2023.

CapAnna Brunello di Montalcino Nicco 2018, 895 kr/flaska
Förr kunde norrliggande vingårdar vara ett problem i Montalcino. Men med den globala uppvärmningen har dessa speciella cru-lägen blivit enormt eftersökta eftersom de ger vinerna en elegans de inte längre får någon annanstans i Montalcino. Total produktion på ca 3000 flaskor, buteljerad harmoni med kraft & otrolig elegans!

 

Magnus Olsson - Inköp/Bordeaux-general

Crystallum Wines The Agnes Chardonnay 2022, 279 kr/flaska
Den senaste årgången av The Agnes Chardonnay är ännu en milstolpe från vad som allt mer framstår som Sydafrikas bästa vingård för Pinot och Chardonnay. En personlig favorit och alltid så mycket chardonnay för pengarna.

Château Simard 2015, 325 kr/flaska
En mogen Grand Cru Saint-Emilion för inga pengar alls. Dessutom från en av de bästa familjeegendomarna i hela Bordeaux (familjen Vauthier som äger Château Ausone). 2015 är en så snygg årgång som går att närma sig tidigt.

Marchand-Tawse Nuits-St-Georges 1er Cru Les Corvees Pagets 2021, 1095 kr/flaska
Härligt klassiska toner från Nuits-St-Georges med en blandning av röda bär men snygga undertoner av skogbotten och örter. Marchand-Tawse är vår nya favorit i Bourgogne och levererar alltid bra klass på vinerna.

Bodegas Arrocal Selección Especial 2020, 259 kr/flaska
En av årets största överraskningar och ett "under radarn tips". Elegant Ribera i form av Selección Especial 2020. Nej det är inte Aalto men det är ren och skär Ribera-drickglädje för en bråkdel av priset. Så mycket vin för pengarna från Bodegas Arrocal.

Weingut Müller Grüner Veltliner Göttweiger Berg 2022, 169 kr/flaska
Mitt vita husvin från Weingut Müller i Kremstal. Klassisk Grüner Veltliner med en frisk mineralig smak. Stilfullt och ett vin som kunde kosta mycket mer!

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.