Filtrera & anpassa

Priorat

Priorat är ett av de bästa rödvinsdistrikten i Spanien men berömmelsen har kommit sent. Länge var området bortglömt men idag gör man fantastiska rödviner som fått kultstatus i vinvärlden.Priorat DOC är den Denominacin de Origen som kommit starkast de ...

Läs mer om Priorat i Spanien
Dölj atlas

Mer om viner från Priorat


Priorat är ett av de bästa rödvinsdistrikten i Spanien men berömmelsen har kommit sent. Länge var området bortglömt men idag gör man fantastiska rödviner som fått kultstatus i vinvärlden.

Priorat DOC är den Denominación de Origen som kommit starkast de senaste 20-30 åren i Catalunya (eller Katalonien som vi säger i Sverige) och Spanien och är nu det andra distriktet i Spanien som har rätt till den högsta kvalitetsklassen DOCa/DOQ - eller Denominación de Origen Calificada (först ut var Rioja). Här har man odlat vin åtminstone sedan slutet av 1100-talet och det var munkordern Scala Dei (som nu fått ge namn åt en egendom) som introducerade vinodling i området.

Distriktet ligger sydväst om Penedès och norr om Terra Alta. Vingårdarna ligger på skifferjordar (llicorella) som varierar från 100-1 000 meter över havet och en hel del vingårdar är mycket gamla. Här är kargt, torrt och stenigt med kalla vindar från bergen.

De fem pionjärerna

Vinlusen slog nästan helt ut vinnäringen mot slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och först på 1950-talet började man omplantera vingårdarna. 1954 fick distriktet sin DO-status men det dröjde till att Álvaro Palacios och René Barbier (som då jobbade som vinmakare för en av familjen Palacios egendomar) började intressera sig för området. 1979 köpte René Barbier land i området och övertygade Palacios om distriktets potential (då fanns bara 600 hektar vinmark).

Strax därefter gick fem egendomar, som alla planterade ny vinmark och kallade sig själva för Clos (som en hyllning till munkarna som startat vinodlingen i området), samman. De första tre årgångarna gjorde de tillsammans 1989-1991 från gemensamma druvor i en delad vinkällare i Gratallops. Men vinet såldes under fem olika etiketter: Clos Mogador (Barbier), Clos Dofi (Palacios som senare bytt namn på egendomen till Finca Dofi), Clos Erasmus, Clos Martinet och Clos de l??TObac. Vinerna satte verkligen Priorat på vinkartan och när Palacios 1993 producerade första årgången av kultvinet L??TErmita - ett superkoncentrerat vin gjort på druvor från mycket gamla stockar - sköt också priserna i höjden.

I dag är området känt för mörka fylliga koncentrerade viner som har en nästan vild smak av mörka bär, torkad frukt, läder, örtkryddor och mer eller mindre eksmak beroende på vinmakaren. Ofta är de också eldiga med en alkoholhalt som överstiger 15 procent. Det här är viner som kan lagras mycket länge. De görs på en blandning av spanska druvor som garnacha, cariñena, garnacha peluda och monastrell samt franska sorter som cabernet, merlot och syrah. Men här görs även en del vitt (på garnacha blanca, macabeo, pedro ximenez och chenin) och rosé i Priorat.

Hur smakar Priorat-viner?

Vinerna från Priorat är ofta kraftiga med mycket smaker av röda och mörka bär, torkad frukt, örtkryddor och ibland har de även lite animaliska toner (bondgård, vilt). Eftersom de nästan alltid görs som druvblandningar så har de den där sammansatta härliga smaken som kan vara svår att placera, men här finns förstås ett släktskap med ett annat stort vin som görs på samma eller liknande druvor i Frankrike - Châteauneuf-du-Pape. 

De vita vinerna kan vara friska och mineraliga men har ofta en liter fetare och kryddigare ton med utvecklade citrustoner. 

Mat till vinerna från Priorat

De kraftiga vinerna från Priorat gör sig väldigt väl tillsamman med kraftiga och smakrika kött- och grönsaksrätter. Priorat är ett utmärkt grillvin och passar också perfekt till långkok och grytor. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du