Filtrera & anpassa

Viner från Marlborough, Nya Zeeland

Det är ursprunget för världens mest kända vita sauvignon blancviner. Vinodlarna i Marlborough har varit så effektivt med att promota sauvignon blanc att dess viner nästan blivit en karikatyr på sig själva.Marlborough är utan tvekan Nya Zeelands ...

Läs mer om Marlborough i Nya Zeeland
Dölj atlas

Mer om viner från Marlborough


Det är ursprunget för världens mest  kända vita sauvignon blancviner. Vinodlarna i Marlborough har varit så effektivt med att promota sauvignon blanc att dess viner nästan blivit en karikatyr på sig själva. 

Marlborough är utan tvekan Nya Zeelands viktigaste vindistrikt med hela 77 procent av den totala produktionen. Men trots att de första vinrankorna planterades i Marlborough på South Island redan 1873 var det inte förrän Allan Scott planterade den första kommersiella vingården 1973 som saker och ting började hända.

Scott etablerade Montanas nya Stoneleigh Vineyard och sedan en egen vingård 1990 och utvecklingen skedde mycket snabbt. Inte minst på grund av de fantastiska viner som man började göra i området på sauvignon blanc. Det var lätta och fräscha viner fulla med en skön cocktailfrukt. De smakade nästan som en bantningskur och passade perfekt i en tid då bantning, motion och renlevnad började bli på modet.

I dag finns drygt 20 000 planterade i området (?.' av landets totala yta). Marlborough är ett av de torraste och soligaste distrikten på Nya Zeeland och svalkas av svala sjöbrisar som gör växtsäsongen lång. Lägg till ganska magra väldränerade jordmåner och du har fantastiska förutsättningar för att odla druvor.

Tyvärr har framgången för Marlborough-sauvignon blanc varit så total att den nästan överskuggat alla andra viner från Nya Zeeland. Ett tag blev vinerna dessutom nästan en parodi på sig själva med en frisk men ändå lite jolmig tropisk fruktighet ovanför smaker av nässlor och krusbär. Som om alla hade framställts i samma fabrik.

Idag börjar även andra druvor få ta plats med pinot noir och chardonnay som främsta komplement följt av pinot gris, riesling och gewürztraminer. Och det är just i kombinationen av nya mikroklimat och nya druvsorter som den mest spännande utvecklingen ligger.

Området delas upp i tre olika delar eller underdistrikt: Southern Valleys, Wairu Valley och Awatere Valley.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du