Filtrera & anpassa

Viner från Meursault, Frankrike

Meursault är hemvisten för ett av världens bästa och mest kända vita viner på chardonnay - kanske det fylligaste och kraftigaste fullt som produceras - fullt med tropisk frukt, nötter, kanel och kryddig ek. Runt och långlivat. Meursault AOP ligger ...

Läs mer om Meursault i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Meursault


Meursault är hemvisten för ett av världens bästa och mest kända vita viner på chardonnay - kanske det fylligaste och kraftigaste fullt som produceras - fullt med tropisk frukt, nötter, kanel och kryddig ek. Runt och långlivat. Meursault AOP ligger strax söder om Volnay och norr om Puligny-Montrachet i Côte de Beaune i Bourgogne. Det är otvivelaktigt ett av världens stora chardonnayviner även om det inte finns någon grand cru - men standarden är mycket hög och några av områdets premier cru håller i princip grand cru standard.

Det är framförallt den kalkstensrika jordmånen som gör att området är så bra lämpat för chardonnay. Den bästa ”terroiren” ligger uppe på sluttningarna på 260-270 meters höjd i den södra delen av kommunen och de vetter mot öst/sydöst. Där blandas märgel med kalksten. Totalt finns 19 ”climats” eller vingårdar som klassats som premier cru. Genevrières, Perrières och Les Charmes brukar räknas som de bästa.

De övriga är: Blagny, Clos des Perrières, La Jeunellotte, La Pièce sous le Bois, Le Porusot, Les Bouchères, Les Caillerets, Les Cras, Les Gouttes d’Or, Les Plures, Les Ravelles, Les Santenots Blancs, Les Santenots du Milieu, Porusot, Sous Blagny och Sous le Dos d’Ane. De säljs antingen som Meursault Premier Cru + vingårdsnamnet AOP eller Meursault Premier Cru (i det sistnämnda fallet får vinet vara en blandning från flera olika lägen).

Det mesta som produceras är vitt vin men det görs också en del rött som ibland har appellationen Meursault och ibland buteljeras som Blagny Premier Cru AOP (rött vin från både Meursault och Puligny-Montrachet från totalt 7 olika premier cru lägen). Ett av de absolut bästa röda vinerna från Meursault kommer från fem vingårdar i Santenots och kan säljas som Volnay-Santenots AOP.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du