Filtrera & anpassa

Viner från Oregon

Oregon i Pacific Northwest i USA är ett av de senaste tillskotten till den amerikanska vinindustrin och en av de regioner som visat mest potential de senaste åren. Här finns idag om kring 8 500 hektar vinmark varav drygt 60 procent är planterade med ...

Läs mer om Oregon i USA
Dölj atlas

Mer om viner från Oregon


Oregon i Pacific Northwest i USA är ett av de senaste tillskotten till den amerikanska vinindustrin och en av de regioner som visat mest potential de senaste åren. Här finns idag om kring 8 500 hektar vinmark varav drygt 60 procent är planterade med pinot noir. Och det är också välstrukturerad och sensuellt fruktig pinot från framförallt Willamette Valley AVA och Dundee Hills AVA som haft störst framgång i området. Viner som i dag räknas till de främsta i världen på druvsorten och som jämförs med de från Bourgogne.

Klimatmässigt är här svalare och blötare än i Kalifornien. Regionens likheter med just Bourgogne har fått flera burgundiska vinfirmor att söka sig hit (Drouhin, Jadot, Meo-Camuzet och Liger-Belair). Något som ytterligare förstärkt områdets rykte.

Oregons vingårdar ligger för det mesta utmed en remsa ganska nära havet och i dalar mellan de låga bergen i Coast Range i väst och de lite högre bergen Cascades i öster. Här bildas ett tempererat och relativt svalt klimat med stora temperaturskillnader mellan natt och dag. I Rogue Valley AVA och Umpqua Valley AVA lite längre söderut är det dock varmare och torrare och ett mer kaliforniskt klimat. För mycket regn kan dock vara ett problem. Oregon har västkustens mest marginella klimat och årgångsvariationerna kan vara stora (mer europeiska).

Oregon har 25 olika AVA (de flesta i väster men Walla Walla Valley AVA och Columbia George AVA är två nordöstliga undantag). Förutom pinot noir i världsklass så gör egendomarna i Oregon lysande friska och krispiga viner på druvor som pinot gris, chardonnay och riesling. Även vinerna på cabernet sauvignon, merlot och syrah kan vara av mycket hög kvalitet och särskilt den senare kan ge USAs mest kryddiga och peppriga varianter på druvsorten.

En stor skillnad mellan Oregons vinindustri och grannen Washington State i norr är att i Oregon görs det mesta vinet från druvor som vuxit på vingårdar som egendomarna själva äger. I Washington State köper egendomarna in den mesta frukten från kontrakterade odlare lite längre in i landet.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du