Filtrera & anpassa

Viner som kommer från Douro

Sydost om Minho och söder om Trs-os-Montes ligger Douro - Portugals mest kända och viktigaste vinregion/distrikt. Regionen domineras av den mäktiga floden Douro som flyter in från Spanien där den heter Duero i öst och vidare västerut till Oporto. ...

Läs mer om Douro i Portugal
Dölj atlas

Mer om viner från Douro


Sydost om Minho och söder om Trás-os-Montes ligger Douro - Portugals mest kända och viktigaste vinregion/distrikt. Regionen domineras av den mäktiga floden Douro som flyter in från Spanien (där den heter Duero) i öst och vidare västerut till Oporto.

Historiskt har området varit känt för sin förstärka söta och kraftiga rödviner - portvinet - där druvorna växer på branta terrasserade sluttningar ner mot floden. I Douro DOC spelar fortfarande portvinerna en stor roll. De olika stilarna med bland annat Vintage Port (årgångsportvin som bara görs de allra bästa åren och som lagras i ungefär två år på ekfat innan de släpps på marknaden) och långlagrad Tawny Port (som ligger på fat i 10, 20, 30 år eller mer) tillhör fortfarande världens mest unika och bästa viner. Intensivt smakrika med söt och kraftig smak av bär, torkad frukt och kryddor. Dessutom har långlagrad Colheita (en årgångsbaserad Tawny Port) fått ett uppsving de senaste åren.

Under de senaste decennierna har emellertid portvinerna fått konkurrens av de torra kraftiga och koncentrerade röda bordsvinerna. Fernando Nicolau de Almeida satte standarden 1952 när han med inspiration från Bordeaux och med druvor från Quinta do Vale Meão (en blandning av traditionella portvinsdruvor som tinta roriz (tempranillo) och touriga nacional) skapade Barcha Velha. Ett idag nästan ikoniskt vin som bara görs riktigt bra årgångar.

Det dröjde dock till 1990-talet efter att portvinshusens monopol slopats och man på allvar kunde börja buteljera viner under eget namn som revolutionen tog fart på riktigt. I dag görs Portugals bästa röda viner i Douro på druvor som touriga nacional, aragonez, bastardo, castelão, tinta barroca, tinta francisca, tinta cão och touriga franca. Sträva, koncentrerade och långlivade rödviner som har en tät mörk frukt och härlig kryddighet som ofta fått lagring på små ekfat av fransk ek.

Douro brukar delas upp i tre delar. Douro Superior närmast den spanska gränsen - ett hett och torrt landskap som står för ungefär 20 procent av alla vingårdar. Det är ett område som blivit allt intressantare på senare tid. Övre Corgo eller Cima Corgo är den största och mellersta delen av regionen och står för ungefär hälften av produktionen och det är här man hittar de flesta av de bästa vingårdarna för portviner. Slutligen Nedre Corgo eller Baixa Corgo närmast havet, som är blötare och svalare och där man mest odlar lättare bordsviner.

Vinerna i Douro kan göras på mer än 80 olika druvsorter men touriga nacional, touriga franca, tinta barroca, tinta cão och tinta roriz (tempranillo) är de vanligaste. På senare tid har även en del internationella/franska druvsorter gjort sitt intåg i området - druvor som cabernet sauvignon, sauvignon blanc och gewurztraminer.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du