Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Krohn Ruby Ambassadeur Port

Krohn Ruby Ambassadeur Port

Portugal, Douro, 375 ml, 20%

Ett av världens mest klassiska fortifierade viner, portvinet, som med all sin imponerande historia och storslagna ursprung har en given plats i alla välfyllda vinkylar. Det är kanske lätt att glömma bort hur många användningsområden portvin har när det kommer till att lyfta söta och salta anrättning ···

Styckvis

129:-

/flaska
Låda (12 st)

129:-

/flaska, totalt 1 548:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Milda ostar
  • Starka ostar
  • Dessert
Druvor

Touriga Nacional, Blend

Smaknotering

Stor, intensiv och söt doft av mörka bär. Smaken är söt och kraftfull med lager av körsbär, samt toner av choklad och torkad frukt, allt i en behaglig, lite kryddig stil. Lång fruktdriven eftersmak.

Alkoholhalt
20%
Flaskstorlek
375 ml
Serveringstemperatur
14-16ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Passar utmärkt till desserter med choklad och nötter samt till en god bit mögelost.

Vinet

Ett av världens mest klassiska fortifierade viner, portvinet, som med all sin imponerande historia och storslagna ursprung har en given plats i alla välfyllda vinkylar. Det är kanske lätt att glömma bort hur många användningsområden portvin har när det kommer till att lyfta söta och salta anrättningar till nästa nivå; dels är det en given följeslagare till pepparkakorna med blå- och grönmögelost på julbordet, men även till resten av ostbrickan med dess söta marmelader, kraftfulla chokladdesserter, crème brûlée och äppelpaj. Klassiska portvinshuset Krohns  Ruby Port är en enkel Ruby Port då de lagras i 3 år i stora ekfat. En Ruby Port definieras av sin friska primärfrukt och kan drickas relativt unga. Just detta vin jästes i ståltankar där vinjäsningen avbröts av att man fortifierade vinet med portvinsbrandy som avbryter jäsningen och gör att vinet behåller sin naturliga sötma. Vinet är en blend bestående av mestadels touriga nacional och touriga francesa. En öppnad flaska håller i 2-3 veckor, ibland längre om det förvaras kallt.

Producenten

De två norska  herrarna Theodor Wiese och Dankert Krohn grundade denna firma i mitten av 1800-talet. 1865 blev firman Wiese & Krohn. När de kommit upp i åren slog de sig samman  med Edmundo Falcão som hade betydligt mer kunskap om portvinsfamställning än de själva. Edmundo tog ensam över verksamheten 1937 och i dag är det hans släkt som driver firman vidare.  1989 köpte man sin nuvarande  quinta, Quinta Retiro Novo som med sina 28 ha är bas för firman. Denna lilla familjefirma producerar främst Colheita och Late Bottled Vintage Port (LBV)
http://www.krohn.pt/engine.php?cat=36