Filtrera & anpassa

Viner från Etna, Italien

Etna DOC är en av Siciliens trendigaste och mest kvalitativa vinappellationer både bland traditionella vindrickare och naturvinsnördar. Det är inte så konstigt eftersom vinerna från ön håller högsta kvalitet.Etna DOC, Denominazione di Origine ...

Läs mer om Etna i Italien

Vi har tyvärr inga viner från det angivna distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner
Dölj atlas

Mer om viner från Etna


Etna (DOC) är en av Siciliens trendigaste och mest kvalitativa vinappellationer både bland traditionella vindrickare och naturvinsnördar. Det är inte så konstigt eftersom vinerna från ön håller högsta kvalitet. 

Etna DOC, Denominazione di Origine Controllata, är beläget på och runt vulkanen med samma namn på Siciliens östkust, mellan städerna Messina och Catania. Etna är en av de högsta aktiva vulkanerna i Europa och den högsta toppen i Italien söder om Alperna. Så sent som 2021 hade Etna ett sex månader långt utbrott och erupterade så mycket vulkaniskt material att vulkanens höjd ökade med ungefär 50 meter. 

Siciliens vinhistoria är minst sagt lång och varierad. Mellan 1 800 och 500 fKr var ön ockuperad av grekerna som bidrog mycket till vinodlingen med sina vinifikationstekniker. De tog också med sig druvsorter som ???Grechetto??? som idag går under namnet Grecanico och som finns på vissa ställen på Etna. 

Det finns en lång tradition av vinodling just på Etna. Etnaviner nämns ofta i grekisk mytologi där de tillskrivs helande, avslappnande och glädjande egenskaper. 

Klimatet på Etna är mycket varierat och skiljer sig inte bara från övriga Sicilien utan också från olika områden på vulkanen, vilket beror på områdets form från nord till sydväst. Där finns en mängd mikroklimat beroende på lägenas höjd samt exponering mot havet och solen. 

Etna DOC består av 20 samhällen på upp till 1100 meter över havet. Själva vinstockarna är planterade på mellan 450 och 1100 meter över havet och temperaturen skiftar därför en hel del mellan dag och natt samt mellan säsongerna. 

Största geografiska skillnaden mot resten av ön är sluttningarna. De högsta planteringarna finns på vulkanens östra sluttningar. Där faller knappt något regn på sommaren, däremot rejält med nederbörd under höst och vinter. 

Det är också därför enorm skillnad på när man skördar generellt på ön jämfört med när man skördar på Etna. 

Jordmånen är i högsta grad vulkanisk och extremt rik på mineraler då den formats av lava, aska och sand under århundraden och det byggs ständigt på varje gång vulkanen har en eruption. Vinrankan trivs mycket bra i den vulkaniska jorden runt Etna. 

De vanligaste druvorna som odlas på Etna är blå Nerello Mascalese, och Nerello Cappuccio samt gröna Carricante, Catarratto och Minella Bianca, alla inhemska sicilianska druvor. 

Etna har fått ett rejält uppsving i och med att naturvinsrörelsen har ett starkt fäste i området, inte minst genom Frank Cornelissens viner. De bästa producenterna, både när det gäller traditionella och mer minimalistiska viner, inkluderar Tenuta delle Terre Nere, Santa Maria La Nave, Passiopisciaro, Benanti och tidigare nämnda Cornelissen. 

Hur smakar viner från Etna?

Etna Rosso viner är gjorda en blend av på minst 80 % Nerello Mascalese och max 20 % Nerello Cappuccio. Vinerna är friska, strama och kryddiga. De har ofta en sälta som anekdotiskt hänförs till aska och brinnande vulkaner. De utvecklas väldigt fint på flaska

Etna Bianco är blend av Carricante (60-100 %), Catarratto Bianco Commune eller Catarratto Lucido (max 40 %), Trebbiano och/eller  Minella Bianca (0-15 %). Det ger härligt friska och fruktiga viner, ibland med en liten rökig ton. 

 Mat till viner från Etna 

Viner från Etna passar mycket bra som sällskapsviner och är tack vare sin komplexitet och kryddighet suveräna att matcha med lätta, smakrika rätter; charkbrickor, tapas, matiga sallader och pastarätter utan alltför kraftiga tillbehör. Vita Etna Bianco-viner är exempelvis en fullträff till en vällagad vitello tonnato och röda viner gjorda på Nerello är perfekta till kraftiga kötträtter. 

 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du