Filtrera & anpassa

Viner från Sicilia, Italien

Italiens två stora öar har på många sätt sina egna vintraditioner och influenser. Inte minst Sicilien har det senaste decenniet seglat fram som ett av Italiens mest personliga och intressanta vinområden.Historiskt har det tillverkats vin på ön i 2 ...

Läs mer om Sicilia i Italien
Dölj atlas

Mer om viner från Sicilia


Italiens två stora öar har på många sätt sina egna vintraditioner och influenser. Inte minst Sicilien har det senaste decenniet seglat fram som ett av Italiens mest personliga och intressanta vinområden.

Historiskt har det tillverkats vin på ön i 2 500 år. De mest kända är starkvinerna som görs runt staden Marsala på den västra delen av ön. Marsala görs i en mängd olika stilar och på en mängd olika druvsorter (bland annat grillo, inzolia, catarratto, pignatello, nerello mascalese,  damaschino och nero d'avola). Intresset för Marsala har sjunkit rejält de senaste decennierna i takt med att konsumenterna övergett starkviner till förmån för lättare vintyper.

Nästa lika känt är kanske de söta muscatvinerna från den vulkaniska ön Pantelleria (en sattelitö till Sicilien utanför Tunisiens kust) som görs i en vanlig version Moscato di Pantelleria DOC och i en torkad variant Passito di Pantelleria DOC (gjorda på muscat alexandria som på Sicilien kallas zibbibo).

Men det är framförallt de röda vinerna från Etna DOC som fått ett uppsving de senaste åren. Här görs idag ett gäng kvalitetsmedvetna vinmakare mycket personliga viner med en nästan salt, bränd vulkanisk mineralig ton av druvor som nerello mascalese, nerello cappuccio, frappato och nero d’avolo för de röda vinerna och carricante, catarratto och ett gäng andra druvor som trebbiano och minnella för de vita. Man gör också roséviner på samma blå druvor som för de röda och många av vinmakarna har jobbar ekologiskt och biodynamiskt i vingården och med så lite intervention som möjligt i källaren (bland annat buteljerar flera framstående vinmakare med låga halter svaveldioxid - eller ingen SO2 alls).

Siciliens enda DOCG ligger på den sydöstra delen av ön. Cerasuolo di Vittoria DOCG är en av regionens mest speciella viner - ett intensivt rött vin gjort på nero d’avola och frappato - där den första ger struktur och tanniner medan den senare ger mjuka bärdrivna smaker av jordgubbar och körsbär.

Förutom de redan nämnda områdena finns mängder av andra DOCs som är mer eller mindre okända. Många av de bästa torra vinerna buteljeras som IGT/IGP Terre Sicilane (som ersatt IGT Sicilia som nu är DOC - DOC Sicilia).

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du