Mer om viner från Bardolino
- Sergio Zenato
Producenter i Bardolino
?Det lätta rödvinet Bardolino påminner en hel del om vanlig Valpolicella med fräsch men mjuk körsbärfrukt och görs i distriktet med samma namn.
Bardolino sträcker ut sig från Gardasjöns östra strand och en liten bit mot Verona. Vinet görs på ungefär samma druvor som Valpolicella men är oftast lättare i stilen eftersom det innehåller mindre corvina och mer rondinella i blandningen (och man tillåter även upp till 15 procent av den gröna druvan garganega). Skördeuttagen är också generellt högre och området hade länge ett dåligt rykte för att allt för mycket vin som producerades var långt under den standard som man kan förvänta sig av ett DOC eller DOCG vin. Här görs också en del rosé, Bardolino Chiaretto och lätt bubblande frizzante och en novello på årets skörd i beaujolais noveaustil.
Bäst är vinerna från den ursprungliga DOC-zonen - Bardolino Classico. Har det en extra procent alkohol över lagens minimum och lagras i minst ett år innan den släpps på marknaden får vinet kallas Bardolino Superiore.
Det säger en del om Italiensk byråkrati att Bardolino både fick DOC och DOCG-status före Valpolicella och Amarone della Valpolicella - två viner som normalt sätt är mycket bättre än vinerna från Bardolino.