Filtrera & anpassa

Sangiovese

Sangiovese är en av de mest kända italienska druvorna, som fick sitt internationella genombrott när producenterna i framförallt Chianti buteljerade vinet i korgflaskor, så kallade fiasco. Sangiovese är Italiens mest planterade druvsort och juvelen i ...

Läs mer om Sangiovese
Dölj atlas

Mer om vin med Sangiovese

Sangiovese är en av de mest kända italienska druvorna, som fick sitt internationella genombrott när producenterna i framförallt Chianti buteljerade vinet i korgflaskor, så kallade 'fiasco'. Sangiovese är Italiens mest planterade druvsort och juvelen i Toscana, där den är basen i vinerna från Chianti och Chianti Classico men också många så kallade supertoscanare ('super tuscans').

Historia

Sangiovese har fått sitt namn från latinets 'sanguis Iovi' vilket betyder 'Jupiters blod', något som skvallrar om hur viktig den har varit lokalt så viktig att den uppkallats efter den högste guden i romarnas panteon. I Italien går den under många namn som bland annat Sangiovese Grosso, Brunello i regionen Montalcino och Prugnolo Gentile i Montepulciano.

Länge dominerade ett recept eller en kanon för hur man skulle göra viner i Chianti som baserade sig på familjen Ricasolis historiska kunskaper i Chianti Classico. Det var Bettino Ricasoli som till slut formaliserade det hela på 1800-talet till att Chianti skulle göras på en blandning av Sangiovese, Canaiolo och den gröna druvsorten Malvasia. Detta recept kom att kodifieras i den italienska vinlagen så att blev olagligt att göra Chianti och Chianti Classico på något annat sätt.

Rebeller fanns det dock gott om och det var många som experimenterade med andra druvsorter som till exempel markisen Mario Incisa della Rocchetta som 1948 skapade Sassicaia - ett vin i Bolgheri vid den toscanska kusten som var gjort på Cabernet Sauvignon. Första kommersiella årgången var 1968 och kom att inspirera en hel generation vinmakare till att göra vin på både internationella druvsorter som Cabernet, Merlot och Syrah, blandningar av internationella och inhemska druvor samt viner gjorda på 100 procent Sangiovese Toscanas bästa blå druva.

Så skapades de så kallade 'osupertoscanare' eller 'osuper tuscans'. Dessa lagrades ofta på små franska ekfat precis som de stora vinerna i Bordeaux. Sangiovese började också kallas 'Italiens Cabernet Sauvignon' som syftade på druvans egenskap att i likhet med just Cabernet Sauvignon kunna blandas med andra druvor och ge fantastiska resultat. Det blev också starten för ett växande intresse för Sangiovese och vad den kunde ge för viner.

Idag har kvaliteten på Sangioveseviner höjts rejält och det görs utmärkta viner som består till 100 % av Sangiovese, framförallt i Toscana med Chianti och Chianti Classico-vinerna, Brunello di Montalcino och Vino Nobile de Montepulciano. De mest kända är kanske Fontodis Flaccianello della Pieve, Isole e Olenas Cepparello och Felsinas Fontalloro.

Var odlas sangiovese?

Sangiovese finns överallt i vinvärlden dit italienska immigranter flyttade på 1800-talet och tog med sig den; USA, Chile, Argentina och Australien, där den visat sig trivas riktigt bra. Du kan även hitta den i Sydafrika.

Doft och smak

Sangiovesedruvan är ganska krävande, inte helt olik Pinot Noir. Den ger ljusa viner med hög syra precis som Pinot men den har också tydliga tanniner som t ex Nebbiolo eller Cabernet Sauvignon. Tidigare blandade man den med kraftigare druvor, främst från södra Italien, för att göra vinerna mindre syrliga och mer lättdruckna.

Beroende på var den planterats och hur den odlats och tagits om hand kan Sangiovese ge stora, komplexa och mustiga viner, strama och nyanserade eller lätta, juiciga sådana.

Inom naturvinsvärlden har man en tendens att göra vinerna väldigt juiciga och ofta med en liten spritz och funkig ton av ladugård.

Enkla och unga sangiovese-viner är ofta friska och syrliga, med tydliga tanniner och toner av körsbär och mandel. De mer koncentrerade vinerna har aromer som mörka körsbär, nötter, rosmarin och timjan. Om vinerna lagras på nya ekfat kan vinet få tydlig smak av rostat kaffe och mörk choklad. 

Mat som passar till sangiovese

Unga och lätta sangiovese-viner är perfekta som sällskapsviner till traditionella charkbrickor och plockmat. Tack vare att sangiovese-viner har hög syra passar de fantastiskt med pasta med tomatbaserade såser av alla slag. Syran i vinet matchar syran i tomatsåsen och resultatet blir mindre syrligt istället för tvärtom. Sangiovese passar också till olika typer av kötträtter, vilt, och grönsaksrätter med syrliga komponenter.

Förvaring och lagring

Riktigt bra Chianti Classico och många supertoscanare kan lagras i decennier. Enklare sangiovese-viner bör dock drickas unga.

Serveringstemperatur

Sangiovese bör serveras vid 16-18°C i stora rödvinsglas för att låta vinet utveckla sin fulla potential.
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du