Filtrera & anpassa

Viner från Puligny-Montrachet, Frankrike

Byn Puligny-Montrachet ligger 10 kilometer söder om Beaune strax söder om Meursault i Bourgogne och är platsen för världens kanske bästa och mest berömda vin gjord på chardonnay - Montrachet AOP. Det är ett vin som förenar Meursaults kraft med ...

Läs mer om Puligny-Montrachet i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Puligny-Montrachet


Byn Puligny-Montrachet ligger 10 kilometer söder om Beaune strax söder om Meursault i Bourgogne och är platsen för världens kanske bästa och mest berömda vin gjord på chardonnay - Montrachet AOP. Det är ett vin som förenar Meursaults kraft med friskheten och mineraliteten från Chablis - inget annat vin i Bourgogne eller i världen förenar en sådan kraft med en sådan finess och smakrikedom.

Grand cru-vingårdarna Montrachet, Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet och Chevalier-Montrachet ligger i kommunens södra del mot Chassagne-Montrachet (som den delar grand cru-vingårdarna Montrachet och Bâtard-Montrachet med) alla med sin egen AOP eller appellation. Här är jordmånen kalkrik (en brunaktig kalksten varierad med märgel och kalkstensrik lera), exponeringen perfekt östlig/sydöstlig riktning och vingårdarna har en perfekt lutning för att solens strålar ska komma åt. Bäst är den hos Montrachet och Bâtard-Montrachet som rankas lite före de andra i kvalitet.

Förutom de dryga 30 hektaren med grand cru-vingårdar så finns det närmare 90 hektar eller 17 vingårdslägen som klassificerats som premier cru och som säljs antingen som Puligny-Montrachet Premier Cru + vingårdsnamnet AOP eller  Puligny-Montrachet Premier Cru (i det sistnämnda fallet kan vinet vara en blandning av flera olika lägen). De är: Champ Canet, Champ Gain, Clavaillon, Clos de la Garenne, Clos de la Mouchère, Hameau de Blagny, La Garenne, La Truffière, Le Cailleret, Les Chalumaux, Les Combettes, Les Demoiselles, Les Folatières, Les Perrières, Les Pucelles, Les Referts och Sous le Puits.

Förutom vitt (99 procent av produktionen) görs en liten mängd rött vin på pinot noir - antingen som Puligny-Montrachet AOP eller Puligny-Montrachet Premier Cru (med eller utan vingårdsläget angivet). De premier cru-lägen som gränsar till Meursault i norr har rätt att använda Blagny AOP för röda viner.

Så gott som allt vitt vin är gjort på chardonnay (även om pinot blanc är tillåtet) och det röda är gjort på pinot noir (även om vinlagen tillåter upp emot 15 procent gröna druvor i mixen).

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du