Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Sadie Family Treinspoor Old Vine Series 2014

Vad tyckte du?

Sadie Family Treinspoor Old Vine Series 2014

Sydafrika, Swartland, 750 ml, 13%

Det blir inte mycket coolare än så här. Från 40-åriga stockar med portvinsdruvan tinta barocca som växer utmed ett järnvägsspår i Malmesbury/Swartland/Sydafrika. Eban Sadies The old vine-series inkluderar flera viner som är gjorda med minimal intervention och från gamla vingårdar som Sadie och andra ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2014

Druvor

Tinta Barroca

Smaknotering

Stor tät doft av röda körsbär, kryddor, mörka bär och och choklad. Komplex och intensiv smak av mörka bär, röda bär (körsbär) kryddor och mineral. Tuffa tanniner förstås - men de är omslutna av skön frukt och lyfts fram av en mineralig sälta. Lång sammansatt eftersmak. 

Drickes
2015-2024
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

Tim Atkin
94 p "Dense, tannic and Italianate"

"Deeply coloured, as it always is, this is a brilliant interpretation of a grape that’s normally used to make fortified wines. Dense, tannic and Italianate, it’s like a cross between an Aglianico and a Nebbiolo, with high acidity, notes of Mediterranean herbs and rich damson and blackberry fruit. Needs time. Drink: 2016-24."

Vinous
91+ p "Outstanding inner-mouth tension"

"13.1% alcohol; from vines planted in 1974): Good deep red. Deep, wild aromas of raspberry, plum, cherry, leather and botanical herbs, accented by dusty spices. Brisk acidity intensifies the sappy dark berry flavors; expanded impressively with air while maintaining its outstanding inner-mouth tension. Finishes juicy and succulent, with big, broad tannins and superb perfumed length. Made from a Portuguese grape variety found mostly in the Douro Valley, where it is a key ingredient in many ports, this wine struck me as like a hypothetical blend of a Rhone and a Piedmont wine. Sadie, who admitted that he overextracted this fruit in 2010 and 2011, told me that he will put a bit of this vineyard into his flagship Columella bottling, which is a regional wine rather than an expression of a single site."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Det blir inte mycket coolare än så här. Från 40-åriga stockar med portvinsdruvan tinta barocca som växer utmed ett järnvägsspår i Malmesbury/Swartland/Sydafrika. Eban Sadies The old vine-series inkluderar flera viner som är gjorda med minimal intervention och från gamla vingårdar som Sadie och andra hittat runt om i Swartland och andra närliggande distrikt. Viner som görs med så lite mänsklig inblandning som möjligt från obevattnade hållbart odlade stockar som planterades för mellan 40 och 100 år sedan.

Här är det som sagt tinta barocca som görs som ett långlivat tätt och mörkt vin med smaker av mörka bär och kryddor. Vinerna buteljeras med så lite tillsatt svavel som möjligt och enligt Sadie själv är hela grejen att göra ”ofullständiga” viner som uttrycker Swartland och druvsorten som de är – med alla sina fel och brister. Resultatet är viner som är så där ofullständigt fullständiga med massor av smak, elegans och charm. 

Producenten

Eben Sadie är ett av de största namnen i Sydafrika. Han är närmast kultförklarad och många vinmakare har honom som förebild. Eben Sadie har arbetat med några världens bästa vinproducenter men är sedan 15 år tillbaka hemma i Swartland för att göra några av Sydafrikas, för att inte säga världens, bästa och mest intressanta viner. Och han är helt klart en av anledningarna till att Swartland numera är Sydafrikas kanske mest intressanta vindistrikt. 

Eben Sadie jobbar med ett minimum av manipulation och ett maximum av tydlighet i terroir och smaker. Han gör det med hjälp av flera olika uttryck. Hans prestigeviner är den röda Columella (som rankas bland Sydafrikas bästa viner på syrah - men som visserligen är syrahdominerad men egentligen mer av en Rhôneblandning med lite moruvèdre och grenache i mixen) och den vita Palladius (också det en blandning av chenin blanc, grenache blanc, clairette, verdelho, viognier, semillon gris, semillon blanc, chardonnay och rousanne) är som han själv uttrycker det "en jakt efter perfektion". Hans försök att göra så perfekta viner som möjligt. 

Eben Sadies Old Vine Series är något helt annat. I denna söker han gamla, ibland bortglömda, vingårdar med druvor som är eller en gång var vanliga i Sydafrika. Här finns bl a Pofadder som görs på cinsault som planterades på 1950-talet, Soldaat – en grenache som görs på druvor från upp emot 100-år gamla stockar och Skurfberg som görs på druvor från gamla chenin blanc-stockar. 

Filosofin med Old Vine Series är att göra så lite som möjligt. Att skörda optimalt mogna druvor och låta jäsningen ha sin gång. Att inte tillsätta något och att buteljera med så små mängder svavel som möjligt. 

Eben Sadie är också medlem av och var med och grundade Swartland Independent - en rörelse som just har som mål att göra autentiska och naturliga viner från Swartland utan onödiga tillsatser och med så lite manipulation som möjligt. 

http://www.thesadiefamily.com