Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodega Viña Meín Emilio Rojo 2018

Bodega Viña MeínEmilio Rojo 2018

Spanien, Ribeiro, 750 ml, 13%

Emilio Rojo är ett fatlagrad vitt vin med samma namn som vingården det är gjort på av de inhemska sorterna Albariño, Treixadura, Loureira Blanca och Lado i D.O. Ribeiro. 2018 är gjord på 80% Treixadura, 10% Lado, 5% Albariño, 5% Loureira Blanca. Emilio Rojo arbetar bara de vingårdar han kan nå med ···

Styckvis

999 kr

/flaska
Låda (6 st)

5 994 kr

Smaknotering

Ett härligt krämigt vitt vin med en intensiv gyllengul färg. Doften är koncentrerade med aromer av gula frukter, citrusfrukter och vita blommor med en subtil mineralitet i bakgrunden. Smaken är fruktig, smakrik och fyllig med en lång och ihållande avslutning.

Drickes
2022-2028
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC
Lufta vinet
30 minuter

Så tycker experterna

WineAdvocate
96p

Even if it's still too early, I'll write a little about the 2018 Emilio Rojo, because you never know when you're going to be able to encounter these wines again. This comes from a year with very high acidity and some malic acid, which Emilio keeps, as "there's no need to put the wine through malolactic." It took some 12 days to start fermenting. "And I was getting worried," Emilio said. "But it finally took off and was dry in no more than seven days." Fermentation is at 22 to 23 degrees Celsius, not too cold, so it develops aromas and is done with indigenous yeasts. This is still an infant, with all the lees, cloudy, with pure and clean aromas that remind me of the 2017, with a balsamic touch. The palate reminds me of the 2016, with pungent flavors and bright acidity, perhaps one of the freshest years to date. This won't be bottled for over one year, so we'll have to see how it develops. However, it looks like another triumph from Mr. Rojo, who seems to have been on a roll since 2014.

GuiaPenin
96p

Vinous
95p

Shimmering yellow. A wild, highly complex bouquet evokes ripe citrus and orchard fruits, succulent herbs, fennel and chamomile, and a smoky mineral element adds urgency and lift. Stains the palate with concentrated Meyer lemon, pear and peach nectar, honey and floral flavors that are supported by an undercurrent of juicy acidity. Deftly combines depth and energy and finishes extremely long and minerally, with resonating orchard fruit and floral notes.

-- Josh Raynolds

Decanter
95p

For some people, this is a most idiosyncratic wine. For me, it is the epitome of the potential of Ribeiro. Emilio Rojo defies any classification. His wines do not indicate variety, but they show origin and style, with white fruit, white spice, zesty notes and some grass aromas, as well as a healthy bit of development. The mouthfeel is amazingly delicate and persistent, in a style of its own. I'd recommend sipping this wine – it is a unique experience. I would do it now, but I’m curious about its potential for ageing.

Drinking Window 2020 - 2028

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Emilio Rojo är ett fatlagrad vitt vin med samma namn som vingården det är gjort på av de inhemska sorterna Albariño, Treixadura, Loureira Blanca och Lado i D.O. Ribeiro. 2018 är gjord på 80% Treixadura, 10% Lado, 5% Albariño, 5% Loureira Blanca.

Emilio Rojo arbetar bara de vingårdar han kan nå med händerna. Totalt fyra vingårdslägen sköts om som en trädgård. Arbetet är väldigt noggrant och helt manuellt. De 15-åriga vinstockarna växer på granitjord och ger mycket låga skördar (från fem till sex klasar per stam). Druvorna skördas för hand vid upprepade tillfällen.

När druvorna når vingården vinifieras de separat. En del av vinet jäser i rostfria ståltankar och en del på franska ekfat från Limousin, Allier och Nevers. Det färdiga vinet lagras sedan på sin jästfällning i 16 månader i en rostfri tank med periodisk battonage.

Producenten

Denna historia börjar när Emilio Rojo, en före detta telekommunikationsingenjör, bestämde sig för att byta karriär och göra det han verkligen älskar, nämligen att göra vin. På kort tid blev han ett av de mest omtalade namnen på den nationella vinscenen. Hans framgång grundas mycket i den omsorg han ger till den 0,5 hektar stora vingården han har i staden Arnoia (Orense). 2019 togs egendomen över av familjen Ruiz Aragoneses (ägare av vingårdarna Pago de Carraovejas och Ossian) men Emilio Rojo är fortfarande en del av detta projekt. Det mesta av den väldigt begränsade produktionen säljs idag innan den ens når marknaden.

https://www.vinamein-emiliorojo.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du