Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Älskade Sauvignon Blanc

WinefindersÄlskade Sauvignon Blanc

Sex viner, sex producenter och en druva! Med sin aromatiska och fräscha karaktär så är nog för de flesta Sauvignon Blanc den druvsort som de lär sig att kunna identifiera blint. De absolut flesta Suavignon Blanc-viner är gjorda för att drickas unga och krispiga men med rätt vinmakarskap så kan man ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Smaknotering

Pathway Sauvignon Blanc 2017 - Winegrowers of Ara, Marlborough – Nya Zeeland 

Winegrowers of Ara består av en grupp vinmakare som gick samman 2002 för att bygga en vingård genom gemensamma ansträngningar och kapital, som kombinerar den nya kunskapen och teknologin med de gamla odlingsprinciperna.

Ara ligger i det berömda Marlborough-området, och vinhuset har i dagsläget 420 ha vingårdar, men då det finns totalt 1 600 ha mark finns det underlag för framtida expansion.

För att sköta arbetet på åkrarna och efterföljande produktionsprocess har Ara anlitat Dr. Damien Martin från University of Wine i Bordeaux – en gentleman som tidigare skapat betydande resultat i Nya Zeeland.

Till en början är klimatet milt med långa soliga dagar, men på kvällen avtar temperaturen m.h.a. havets svalka, vilket bidrar till att ge vinet en frisk syra och krispiga.

Jordmånen består av en blandning av grus och lera vilket ger bra dränering samtidigt som den kan lagra överskottsvatten för senare användning.

Druvorna till Pathway kommer från flera olika av Aras vingårdslägena och får jäsa separat vid en temperatur på 12-14 grader under cirka tre veckor. Vinet lagras sedan med jästfällningen i fyra månader innan det blandas, filtreras och butlejeras.

 

Mycket aromatisk, frisk och fruktig doft och smak av krusbär, svarta vinbär, Granny Smith-äpplen, lime och brännässlor.

 

 

Sauvignon Blanc 2020 - Southern Right, Walker Bay - Sydafrika

Southern Right  kallas ibland "andraetikett till Hamilton Russel" och är en liten producent som fokuserar på pinotage och sauvignon blanc i den svala och maritima Hemel-en-Aardedalen.

Egendomen grundades 1994 av just Anthony Hamilton Russell (som även driver den prisbelönta vingården Hamilton Russell Vineyards) och ambitionen är att producera seriösa och lagringsbara viner.

Namnet Southern Right kommer från den sällsynta Southern Right-valen som frekventerar den svara Walkers Bay-bukten tre kilometer från vingården. För varje flaska som säljs går en del av vinsten till att bevara dessa valar och naturen omkring dem. Druvorna till denna sauvignon blanc kommer från olika ursprung, där 7% av druvorna kommer från Hemel-en-Aarde, 44% från Upper Hemel-en-Aarde och 49%  från Walker Bay.

Vinet har jäst helt i ståltank och är därmed friskt och aromatiskt i stilen.

 

Frisk härlig doft med inslag av krita, krusbär, citrus och stenfrukter. Smaken har aromatiska toner av tropisk frukt, krusbär, citrus och stenfrukter. Avslutningen är lång, djup av och ytterst balanserad.

 

 

Barrel Fermented Sauvignon Blanc 2018 - Lismore Estate Vineyards, Western Cape – Sydafrika 

Samantha O´Keefe är en av kapprovinsens mest talangfulla vinmakare och hennes viner räknas redan till de allra bästa i hela Sydafrika.

Det här är hennes fräscha och ekfatsjästa sauvignon blanc. Druvorna pressas som hela klasar och 75% jäses i femhundraliters stora fat och 25 % i betongägg. 75 % av vinet lagras några månader på 500 l stora franska ekfat och 25 % på betongägg. Resultatet - ett vin som både har textur och fräschör och det kommer packat med exotiska frukter.

 

Smak och doft är rik och druvtypisk med fatkaraktär och eleganta aromatiska inslag av vita blommor. Krämig textur och inslag av tropiska frukter med en frisk syra.

 

 

Mentou-Salon Blanc 2020 - La Clef du Récit, Sancerre – Frankrike

Menetou Salon är en av de utmärkta satelliterna inom Sancerre. Dessa vin är välstrukturerade med mogna krusbäraromar, stärkelsyror och flinty-smaker. Passionsfruktens dofter I sin ungdom är frukt som persika och aprikos helt enkelt läckra. Dessutom kommer kännare utan tvekan att uppskatta den blommiga och mineraliska touch som dessa nya viner har.

 

Doften bjuder på välstrukturerade lätt mogna krusbäraromar, passionsfrukt och citrus. Det aromatiska frukt- och bärtemat kommer igen i smaken som visar upp en palett av krusbär, persika, passionsfrukt och aprikos och bjuder på en underbart läskande syra som rundas av med en finstämd miniralitet.

 

 

Sauvignon 2020 - Volpe Pasini, Friuli-Venezia Giulia – Italien 

Frisk och fruktig sauvignon blanc från Volpe Pasini i Friuli-Venezia Giula. Druvor hämtas från vinodlingar i Togliano di Torreano och vinet har beteckningen Colli Orientali del Friuli DOC. Vinet genomgår jäsning i rostfria tankar med temperaturkontroll innan det får vila på flaska före lansering.

 

Sauvignon är med sin karaktäristiska halmgula färg ett välbalanserat vin i förhållandet mellan aromer och struktur. Den första känslan som finns i detta vin är den stora harmonin mellan dess komponenter: från de markerade "gröna" och "grusiga" egenskaperna igenkännbara till näsan, som gjorde druvan berömd, till uppfattningen i munnen av alltid fruktig men mer mjuk och elegant.

Karaktäristiska fruktiga sauvignon blanc-toner av svarta vinbär och krusbär tilsammans med örtiga inslag. 

Markerad syra i smaken som tillsammans med fruktighetan ger en rund upplevelse i munnen och en harmoni mellan dess komponenter.

 

 

The Yellow Bird Sauvignon Blanc 2020 - Weingut Fritz Ekkehard Huff, Rheinhessen – Tyskland 

Det här är lite av Christine Huff och Jeremy Bird Huffs experimentverkstad. Jeremy är från Nya Zeeland och har alltid gillat sitt hemlands sauvignon blanc-viner och därför planterade paret lite sauvignon blanc. Yellow Bird Sauvignon är gjord i en slags Hawkes Bay-stil och är inte så aggressivt grön i smaken (som vinerna från Marlborough kan vara) utan mer elegant och mineralisk.

 

Ljust gröngul färg. Ganska stor och aromatisk färg med inslag av krusbär, mineral och gröna frukter. Smaken är frisk och lätt aromatisk med lite rökiga kritiga sauvignon blanctoner. Lätt och fräsch och perfekt till skaldjur.

Drickes
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Sex viner, sex producenter och en druva!

Med sin aromatiska och fräscha karaktär så är nog för de flesta Sauvignon Blanc den druvsort som de lär sig att kunna identifiera blint.

De absolut flesta Suavignon Blanc-viner är gjorda för att drickas unga och krispiga men med rätt vinmakarskap så kan man skapa riktigt läckra viner både som är lagringståliga och med fatkaraktär. I denna låda så visar vi det i form av ett vin från Nya Zeeland från 2017 och en sydafrikan som har fått vila i ekfat.

Utöver dessa två finns det ytterligare en flaska från Sydafrika i en mer traditionell stil vilket även gäller flaskan från Sancerre och en outsider i form av en butelj från Österike där Kiwin Jeremy i sin nya hemvist gör ett vin på nationaldruva från fäderneslandet.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du