Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Vina Echeverria Syrah Reserva 2009

Vad tyckte du?

Vina Echeverria Syrah Reserva 2009

Chile, Maipo Valley, 750 ml, 14,5%

Klimatet är i det närmaste idealiskt för vinodling. Man får svalka från vindar som kommer in från Stilla havet och växtsäsongen är lång. Om nederbörden inte skulle vara tillräcklig har man tillgång till stora mängder smältvatten från Anderna för konstbevattning. Det är torrt och hett i norr och fu ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2009

Druvor

Syrah

Smaknotering

Echeverria höll på etiketten fram till 1992! Tasting note Doften är stor och varm med brända toner av kola och torkad frukt. Smaken är medlfyllig med avrundade tanniner och inslag av katrinplommon och lakrits.

Drickes
2012-2018
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

WineEnthusiast
87p/100

Vacillates between seeming totally fresh and clean and showing herbal, light green notes. There’s graham cracker, jammy blackberry and bergamot on the nose, but also a pickled element. Grabby, chunky and jammy in the mouth, with juicy acidity and blue fruit flavors.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika rätter av fläsk, lamm eller fågel samt till nötkött, gärna grillat, och vilt. För inspiration klicka på recepten nedan.


Vinet

Vinet

Klimatet är i det närmaste idealiskt för vinodling. Man får svalka från vindar som kommer in från Stilla havet och växtsäsongen är lång. Om nederbörden inte skulle vara tillräcklig har man tillgång till stora mängder smältvatten från Anderna för konstbevattning. Det är torrt och hett i norr och fuktigt i söder med genomgående kalla nätter. Förhållandena påminner om Napa Valley i Kalifornien. Syrahdruvorna växer på oympade prephylloxera-stockar. Efter krossning får vinet 10 dagars skalmaceration med jäsning i 8 dagar i 24-28 graders temperaturkontroll. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras sedan i 12 månader i franska 225-liters fat.

DRUVOR 100% syrah

LAGINGSHORISONT 2012-2018. Vinet kan drickas redan nu men vinner på en tids lagring.

LANDET Modern vinframställning i Chile började i princip 1851. Då kom chilenaren Don Silvestre Ochagavña tillbaka från en resa i Frankrike där han rådgjort med vinexpertis och införskaffat vinrankor. Han hade med sig några av Frankrikes mest kända druvor i bagaget och planterade dem på sin egendom vid Talagante nära Santiago. Stockarna han fick med sig var vinlusfria originalstockar.


Producenten

Historien om Familjen Echeverria går tillbaka till tidigt 1700-tal. Familjen kommer ursprungligen från den lilla byn Amezqueta i Baskien, i närheten av San Sebastian. 1740 flyttade man till Chile och började arbeta som druvodlare. Sedan början av 1900-talet har man producerat viner av hög kvalitet men sålt merparten av frukten till andra större producenter. Det var först 1992 som man började att sälja vin under egen etikett. Vingården är belägen i Molina i Curicó Valley som ligger cirka 30 mil söder om huvudstaden Santiago, mellan Anderna och Stilla Havet.

Producenten

Historien om Familjen Echeverria går tillbaka till tidigt 1700-tal. Familjen kommer ursprungligen från den lilla byn Amezqueta i Baskien i närheten av San Sebastian. 1740 flyttade man till Chile och sedan starten var man druvodlare. Sedan början av 1900-talet har man producerat viner av hög kvalitet, men sålt merparten av frukten till andra större producenter. Vingården är belägen i Molina i Curicó Valley som ligger ca. 30 mil söder om huvudstaden Santiago och mellan bergskedjan Anderna och Stilla Havet. 1992 bestämde man sig för att producera viner under egen etikett och Echeverria har verkligen ett gott anseende.
http://www.echewine.com/

Karta