Winefinders Wine Team väljer årets bästa viner 2021 - del 2

Vi fortsätter lista årets bästa viner 2021. I andra och sista delen ger vår Fine Wines expert Peter Wallin och våra eminenta inköpare Magnus Olsson och Henrik Norén oss sina favoriter från det gångna året.

Jag brukar ha som tumregel att dricka en Brunello från en bra årgång 10 år efter skörd. Denna underbara 2015 är ett undantag..

Meursault från Jadot, Marselan från Kina, The Agnes Chardonnay och en otroligt prisvärd Rhônare. Winefinders Wine Team fortsätter lista årets bästa, coolaste och mest prisvärda viner. 

Då var det dags för del två av årets bästa viner från vårt Wine Team. 2021 var återigen ett konstigt vinår som dominerades av coronapandemin. Det hindrade inte vårt kunniga Wine Team från att hitta mängder av nya och spännande viner till butiken och listorna här nedanför skvallrar om bredden på den kunskapen. 

Nyfiket gäng

Eller vad sägs om Marselan (en korsning av cabernet och grenache) från Kina, Riesling från Mosel, Chardonnay från Sydafrika, Verdejo från Spanien och en extremt prisvärd Rhônare? Det om något skvallrar om nyfikenheten hos det här gänget. 

Vinerna du hittar i våra årsbästalistor är de som gav oss mest nöje under 2021. Det vill säga - de stod för några av de roligaste, coolaste, bästa och mest prisvärda upplevelserna under det gångna året.

Winefinders Wine Team

Under 2021 har Winefinders Wine Team bestått av vår vinrådgivare och Fine Wines-expert Peter Wallin i Spanien, de erfarna inköparna Henrik Norén och Magnus Olsson som har en osviklig känsla för riktigt bra viner, Lars Byager och Anders Højby Nielsen - våra butiksansvariga i Gentofte som jobbat med några av världens bästa viner i flera decennier och slutligen vår vd Magnus Ericsson - trendspanaren som alltid är på väg efter något nytt och spännande.

I den andra och sista delen är det är det Peter Wallin, Magnus Olsson och Henrik Norén som ger oss sina favoriter. Mycket nöje! 

 

Peter Wallin - Vinrådgivare och personal shopper

1. Amédée l`Exellence Rouge 2017
Det är sällan jag rekommenderar ett så pass billigt vin men det är också sällan man hittar ett bra vin i denna prisklassen. Ett gott glas rött rakt upp och ner helt enkelt.
 
2. Maison Louis Jado Meursault Narvaux 2018
Att hitta en bra Meursault för en rimlig peng är inte alltid det lättaste. Här är i alla fall en. God idag men lagra gärna något år för bästa resultat.
 
3. CapAnna Brunello di Montalcino 2015
Jag brukar ha som tumregel att dricka en Brunello från en bra årgång 10 år efter skörd. Denna underbara 2015 är ett undantag. Kanske 2016 kommer att bli bättre i framtiden men varför vänta?
 
4. Le Vieux Donjon Châteauneuf-du-Pape 2019 
CNDP när den är som bäst. Årgången är helt lysande precis som i Bordeaux och Bourgogne. Stor Chateauneuf du Pape.
 
5. By Farr RP Pinot Noir 2019
Detta är absolut en av ”Down Unders” absolut bästa pinot noirer. Lagra 3-5 år och man får en underbart god pinot med europeiska inslag. Missa inte heller By Farrs Shiraz som blir fantastisk med lite lagring.

 

Henrik Norén produktchef/inköp


 

1. Vollenweider Wolfer Riesling 2013
Mogen riesling behöver inte kosta skjortan! Från Mosels branta slutningar levererar Daniel klassisk riesling som efter sina år i deras källare visar upp allt vad man önskar av ett vin med några år på nacken.

2. Schiopetto Pinot Grigio 2018
Från en av Italiens absolut främsta vitvinsproducenter kommer inte helt överraskande en grym Pinot Grigio. Första gången vi testade vinet (våren 2021) så var det en tydlig stringens och hård syra som gjorde avtryck. Ett år senare så det övergått till ett mycket läckert samspel mellan en exotisk fruktighet, en pigg fräschör och härlig fyllighet.

3. Silver Heights Jiayuan Marselan 2018
Precis som vid förra årets rekommendationer så kan jag inte låta bli att vända blicken österut. Med sin läckert fruktiga Marselan (När drack du det senast?) visar Emma Gao upp nya dimensioner i sitt vinmakande!

4. CapAnna Moscadello di Montalcino 2019
De som är rädda för socker i vin går miste om denna pärla!
Gör som ägarfamiljen Ceniconi och avnjut den till rostade kastanjer!

5. Chateau Pesquie Silica Rouge 2019
Producent kräver knappast någon närmare presentation då det har varit en av våra stora kundfavoriter i snart tio år. Med sitt vingårdsbetecknade vin Silica så visar familjen Chaudière verklig prov på den finess och kraft som viner från Ventoux kan bjuda på.

 

Magnus Olsson - Inköp

 

1. Barco del Corneta Cucú 2019
Ett vin gjort på 100% Verdejo från Castilla y León, en väldigt rolig men för många okänd druva från en väldigt spännande producent. Så mycket vin för pengarna, mycket smak men ändå balanserat med fin fräschör.


2. Crystallum Wines The Agnes Chardonnay 2020
Missa inte detta vin i den fantastiska årgången 2020. Ett fantastiskt vin på alla sätt som till ett väldigt fint pris. Fint att dricka idag men kommer bli fantastiskt med några år i källaren. Neal Martin från Vinous lyfter denna högre i årgången än de mer prestigefulla Clay Shales och Ferrum från samma producent.


3. Domaine La Barroche Liberty 2019
Ett vin som tyvärr försvinner lite i skuggan av sina större syskon från La Barroche. Ett härligt Rhonevin för alla som älskar ett fylligt vin god struktur, kryddighet och mjuka tanniner. Helt perfekt till de flesta rätter med viltkött eller varför inte till klassisk Tournedos på nyårsafton.  


4. Domaine Faiveley Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Porets St Georges 2018.
Om det är nått jag säger till mig själv varje år så är det drick mer bourgogne! Bourgogne som kan vara så svårt att älska i sämre årgångar men samtidigt så fantastiskt i en generös årgång som 2018. Faiveley har lyckats väldigt bra och har fin balans i vinerna och frukten formligen sjunger ur glaset. Drick 2018 medan ni väntar på 2019 i källaren.


5. Champagne Boizel Grand Vintage 2012
På nyårsafton blir det som regel Champagne och blinis med kalixrom som förrätt/snacks och gärna en årgångschampagne med lite ålder, komplexitet och karaktär. Här Boizels roliga 2012 från en enligt många legendariska årgångarna. Jancis Robinson skriver “An exceptional vintage in Champagne”. Missa inte den!

Du hittar del 1 av årets bästa 2021 - här!

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.