Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bouchard Pere et Fils Beaune Teurons Premier Cru 2017

Bouchard Pere et FilsBeaune Teurons Premier Cru 2017

Frankrike, Cote de Beaune, 750 ml, 13,5%

Beläget nära staden Beaune, mellan "Les Grèves" och "Clos de la Mousse", ligger "Teurons". Ett vingårdsläge känt för sin klass och harmoni. Dess läge, på en liten kulle, skulle förklara ursprunget till dess namn, som betyder "berget" på keltiska. Maison Bouchard Père & Fils förvärvade första delen 1 ···

Styckvis

525 kr

/flaska
Låda (6 st)

3 150 kr

Årgång

2017

Smaknotering

Stor lite lantlig doft av röda bär, kryddor, skog och blommor. Smaken är ganska fyllig och generös med balanserade tanniner och markerade syror. Lång, komplex och elegant eftersmak med en lantlig ton.

Drickes
2022-2030
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Beläget nära staden Beaune, mellan "Les Grèves" och "Clos de la Mousse", ligger "Teurons". Ett vingårdsläge känt för sin klass och harmoni. Dess läge, på en liten kulle, skulle förklara ursprunget till dess namn, som betyder "berget" på keltiska. Maison Bouchard Père & Fils förvärvade första delen 1791 och resterande 1869 vilket ger de 2,41 hektar av Teurons totalt 21 hektar.

Om Dijon är den administrativa huvudstaden i Côte d´Or så är Beaune vinets nervcenter i hela Bourgogne. Innanför den murförsedda staden är atmosfären mycket medeltida. Gatorna ör smala och stensatta och byggnaderna är av ett uråldrigt snitt. Inom appellationen finns den 44 "climats" som har rätt till premier cru-status. 

Druvorna till det här vinet har handskördats och sorterats i källaren. Jäsningen skedde under 15-20 dagar med avstjälkade eller delvis avstjälkdade druvor. Vinet har lagrats i 12-14 månader på fransk ek, varav 30-40 procent utgjordes av nya fat. Vinet kan drickas redan nu men kan lätt lagras i 5-10 år.

Producenten

På bara 10 år har Bouchard Père nått den absoluta toppen i Bourgogne. I den ansedda Guide Gault-Millau får man toppbetyg ***** plus  Coup de Coeur av total bedömning av 1300 franska vingårdar.

Bouchard är den största domänen i Bourgogne med hela 130 hektar och tyngdes länge sin storlek - omdömet var att man gjorde bra men oinspirerade viner. Men storleken är egentligen inte stor om man jämför med till exempel Bordeaux där Lafite-Rothschild äger mer ensamt enbart i Pauillac. Men i Bourgogne är detta exceptionellt.

Mer än 2/3 av domänen är antingen Grands Crus och 1.Crus - ingen annan kommer ens i närheten Bouchard när det gäller detta. Familjen Bouchard startade egendomen 1731. Antoine-Philibert - som kallas Le Centenaire (eftersom han levde från 1759 till 1860) gjorde huset till det mest respekterade i Bourgogne. En nedgång från 1960 till 1990-talet slutade 1995 då Bouchard  togs över av Joseph Henriot. Henriot är en av Frankrikes stora entreprenörer. Han var den viktigaste mannen bakom den lyxiga LVMH (Louis Vuitton-Moët-Hennessy), som står bakom Champagne Dom Pérignon och Veuve Clicquot La Grande Dame (faktiskt hans arbete). Och Henriot äger också William Fèvre i Chablis. 

Han avgick 1992 men pensionstiden varade bara 3 år. Sedan dess har han arbetat hårt och målmedvetet för att göra Bouchard till det finaste Bourgognehuset av alla. Många tror att målet kommer att uppnås. Tekniska direktören Bernard Hervet betonar finess, frukt och längd snarare än på kraft. Firman leds av Christophe Bouchard, medan Philippe Prost är oenolog. Joseph Henriot avled i april 2015. 

http://www.bouchard-pereetfils.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du