Filtrera & anpassa

Viner från Chianti, Italien

Chianti DOCG omfattar sju av Chianti-regionens underdistrikt och vinerna görs på samma druvor som Chianti Classico DOCG. Historiskt var det baronen och sedermera premiärministern Bettino Ricasoli 1809-1880 som la receptet för hur man skulle göra en ...

Läs mer om Chianti i Italien

Vi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om viner från Chianti


Chianti DOCG omfattar sju av Chianti-regionens underdistrikt och vinerna görs på samma druvor som Chianti Classico DOCG. Historiskt var det baronen och sedermera premiärministern Bettino Ricasoli (1809-1880) som la receptet för hur man skulle göra en bra Chianti på familjegodset Brolio med 70 procent sangiovese, 15 procent canaiolo och 15 procent malvasia bianca. Det var ett recept som fastslog sangioveses överlägsenhet som den bästa röda druvsorten för Chianti (istället för canaiolo).

Men receptet innehöll också en proportion gröna druvor - ett faktum som kom att missbrukas när receptet blev lag (1967) och man även tillät den menlösa gröna druvsorten trebbiano i mixen. Resultatet på 1960- och 1970-talen blev ett massproducerat vin med upp emot 30 procent gröna druvor, otroligt höga skördeuttag och tappad på den klassiska bastflaskan fiasco - något som fastställde Chiantis rykte som billigt och av dålig kvalitet.

Under 80- och 90-talen genomgår emellertid området en revolution och förändring mot allt mer kvalitetsviner (läs mer om den supertoscanska revolutionen under distriktet Chianti Classico DOCG). Sedan 1996 (lagstiftningen reviderades 2006) får en Chianti innehålla 75–100% sangiovese, upp till 10 procent canaiolo och upp till 20 procent av andra tillåtna blå druvor som cabernet sauvignon, merlot och syrah. Men även inhemska druvsorter som colorino, ciliegiolo och mammolo börjar bli allt mer populära. Gröna druvor är numera förbjudna i alla Chianti-viner förutom Chianti Colli Senesi (sedan 2006)

Vanlig Chianti är oftast ett enkelt vin med fräsch körsbärsfrukt och inslag av kryddor, ek (om det har lagrats på ekfat) och med ålder även tobak, torkad frukt och lite läder. Det har ofta en liten strävhet men i de enklare vinerna brukar fruktsyran vara mer dominerande än tanninerna.

Mer seriösa och lagringståliga viner, som ibland når upp till de bästa vinerna i Chianti Classico DOCG, görs under någon av de mer specifika ursprungsbeteckningarna Chianti Rufina, Chianti Colli Arentini, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline PIsane, Chianti Montalbano och Chianti Montespertoli.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du