Filtrera & anpassa

Langhe - Viner från Langhe

De rullande kullarna som omger den piemontesiska staden Alba utgör Langhe - ett större område som bland annat inkluderar de stora rödvinerna från Barolo och Barbaresco men också en mängd andra områden och viner på druvor som Barbera, Dolcetto, Freisa ...

Läs mer om Langhe i Italien
Dölj atlas

Mer om viner från Langhe


De rullande kullarna som omger den piemontesiska staden Alba utgör Langhe - ett större område som bland annat inkluderar de stora rödvinerna från Barolo och Barbaresco men också en mängd andra områden och viner på druvor som Barbera, Dolcetto, Freisa, Arneis och Moscato. 

Namnet Langhe betyder låga kullar och en bra beskrivning för appellationen Langhe DOC som med sina rullande kullar omger de mer kända ursprungsbeteckningarna kring staden Alba. Området är kanske mest känt för deklassificerade viner som görs från unga stockar eller områden som inte kvalificerar för de mer kända DOC-beteckningarna. Så kan exempelvis en Barbera d'TAlba bli Langhe Rosso eller en Langhe Barbera och vinproducenter som gör Barolo och Barbaresco kan välja att etikettera sina enklare viner som Langhe Nebbiolo

Under Langhe DOC gör man också viner gjorda på icke traditionella piemontesiska druvsorter; Riesling, Arneis, Nascetta, Freisa, Sauvignon Blanc, och Chardonnay. 

Numera finns även en omfattande DOC för Monferrato Nebbiolo och man ser även den vidsträckta ursprungsbeteckningen Piemonte DOC som är framtagen speciellt för Barbera, Brachetto, Chardonnay, Cortese, Grignolino, Moscato, Uva Rara och de tre Pinot-sorterna. 

Jormånen i Langhe består till större del av lermärgel. 

Hur smakar Langheviner?
Generellt sett är rött vin från Langhe DOC viner strukturerade med tydlig strävhet, även om de inte har samma karaktär som Barolo- och Barbarescoviner. Görs de på de lättare och mjukare röda druvorna som Dolcetto och Barbera så har den förstås en mjukare och ganska frisk karaktär med fin körsbärsfrukt. De allra flesta kan avnjutas ganska omgående och behöver inte lagras länge. 

Missa inte heller de inte så vanligt förekommande men ändå läckra vita vinerna som görs i området. Som Arneis (mest kända underappellateion är Roero Arneis) som brukar vara frisk och mineralig med inslag av grön frukt och blommor och den lite fetare och mandarinsmakande Nascetta som ofta har toner av tropisk frukt.

Mat till Langheviner 
I likhet med andra viner från regionen passar Langheviner till klassiska piemontesiska rätter som pasta med tryffel, nöt- och vilträtter, svamprisotto med mycket parmesan samt tomatbaserade pastarätter som Bolognese.
 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du