Filtrera & anpassa

Barbaresco

Barbaresco, nära staden Alba i Piemonte, är en av Italiens mest kända vinaregioner, och gör precis som Barolo några av vinvärldens bästa viner på druvsorten nebbiolo.Regionen Barbaresco är granne med den mer kända regionen Barolo i Piemonte. Båda ...

Läs mer om Barbaresco i Italien
Dölj atlas

Mer om viner från Barbaresco


Barbaresco, nära staden Alba i Piemonte, är en av Italiens mest kända vinaregioner, och gör precis som Barolo några av vinvärldens bästa viner på druvsorten nebbiolo. 

Regionen Barbaresco är granne med den mer kända regionen Barolo i Piemonte. Båda appellationerna gör viner på den blå druvan nebbiolo men vinerna skiljer sig mycket från varandra. 

Barbaresco består av fyra kommuner; Barbaresco, Treiso, Neive och Alba och i dessa finns 66 olika lägen som alla ligger nordöst om Barolo och täcker en vingårdsareal som är ungefär hälften av vad som finns i Barolo. Regionen fick skyddad ursprungsbeteckning DOC (Denominazione di Controllata) 1966 och DOCG (Denominazione di Controllata e Garantita) 1980. Vinet ska göras på 100 procent Nebbiolo och lagras minst två (varav 9 månader på fat) och fyra år om det ska klassas som en Riserva. 

Till skillnad mot Barolo har Barbaresco mycket mildare klimat och druvorna mognar därför tidigare. Detta tros delvis bero på närheten till floden Tanaro som ringlar utmed den nordvästra delen av regionen. Odlingarna i Barbaresco ligger inte heller på lika hög höjd som de i Barolo, i Barbaresco får nebbiolo inte planteras högre än 550 meter över havet. Vinerna blir mindre sträva och tar inte lika lång tid på sig att mogna och de släpps oftast redan två år efter skörden (mot Barolos tre år). 

Jordmånen i Barbaresco består dels av kalkrik lera och dels av kompakt märgel. Druvorna som produceras på lerjordarna ger fruktiga och parfymerade viner, medan de som odlats på märgel ger mer tanninrika viner. 

Vinerna från Barbaresco brukade förr blandas med viner från Barolo fram till slutet av 1800-talet. Första gången namnet Barbaresco dök upp på en etikett var år 1894 då ett kooperativ grundades av professor Domizio Cavazza från en vinskola i Alba. Barbarescoviner fick inte samma genomslag som de från Barolo, de fick ursprungsskydd först 1908. 

Från depression till modernisering


Krigsåren var förödande för den piemontesiska vinindustrin och produktionen av Barbaresco upphörde helt ett tag. Först i slutet av 1950-talet kom den igång igen och under 1960-talet började man ta vinerna på allvar tack vare förbättringar, kvalitetshöjningar och nytänk. Man började jobba som man gjorde i Barolo, genom att ersätta lång skalmaceration och lagring på stora gamla ekfat (botti) med kort lagring på små och kortare urlakning, franska barriquer (läs mer om striden mellan modernister och traditionalister i artikeln om Barolo). På så sätt blev vinerna mer koncentrerade och fruktiga och framförallt krävde de inte lika lång lagring på flaska för att bli drickbara. 

Angelo Gaja och Bruno Giacosa


Bruna Giacosa visade redan på 1960-talet att det gick att göra Barbaresco med samma intensiva smak som Barolo även om Barolovinerna generellt sätt blir mer koncentrerade och kraftfulla. Men det var Angelo Gaja som verkligen satte Barbaresco på kartan. 

Angelo Gaja tillhör en gammal piemontesisk vinodlarfamilj och är född 1940 och började sätta sitt avtryck på familjefirman i början av 1960-talet. Han introducerade grönskörd (att man tar bort och minskar antalet klasar på vinrankorna för att koncentrera smaken), kortare macerationstider och lagring på franska 225-liters fat (barriques) istället för det traditionella stora ekfaten av slavonsk ek (botti). Han började buteljera single-vineyard viner med egna produktnamn (Sori San Lorenzo, Sori Tildin och Costa Russi). 1978 planterade han Cabernet Sauvignon på klassisk Nebbiolomark vilket fick Angelos far att utbrista 'Tdarmagi'T som betyder 'Tvilken olycka/skada'T. Ett ord som även kom att namnge både vingården och vinet som gjordes av druvorna. 

Orsaken till att han planterade just Cabernet var att han trodde att enbart genom att använda en internationellt ansedd druvsort, lagrad på ny fransk ek, så skulle vinodlarna i Piemonte lyckas få resten av världen att få upp ögonen för de inhemska vinerna i området. Gaja planterade även Chardonnay (Gaia & Rey) och Sauvignon Blanc (Alteni di Brassica) med det syftet och samtidigt pågick en liknande revolution, fast på en bredare front i Barolo. Det hela sammanföll också med att en ny inflytelserik skribentkår från USA började få ett stort genomslag i vinvärlden och så var den modernistiska rörelsen i stora delar av Piemonte. Och Gaja blev på kort tid kanske Italiens mest kända vinmakare och priserna sköt i höjden. 

Under period mellan 2000 och 2013 sålde han även sina cru viner som vanliga Langhe Nebbiolo snarare än Barbaresco men sedan 2013 är de tillbaka under Barbaresco DOCG (Denominazone di Orgigine e Controllata). Numera är även hans äldsta dotter, Gaia Gaja, involverad i egendomens viner och hon har som så många andra i den yngre generationen dragit Gajas viner åt ett lite mer traditionellt håll och de traditionella botti-faten kan nu åter ses i källaren. 

Andra topproducenter


Förutom Gaja så finns det förstås en mängd andra berömda producenter i området. La Spinetta med Giorgio Rivetti tillhörde Barolo Boys, gänget med vinmakre i Barolo och Barbaresco som startade den moderna revolutionen. Bruno Giacosa, Marchesi de Gresy, Roagna, Piero Busso, Cigliuti, Castello di Neive, Sottomano, Albino Rocca och Bruno Rocca tillhör alla topparna och det välkända kooperativet Produttori del Barbaresco (känt som världens bästa coop) gör några av områdets allra mest prisvärda viner. 

Precis som i Barolo håller den enskilda vingårdslägena (sk cru) att få ett allt större rykte. Några av de viktigaste är: 
Barbaresco: Asili, Muncagota, Montefico, Montestefano, Ovello, Rabaja och Rio Sordo.
Neive: Bricco di Neive, Cotta, Gallina, Serraboella & Starderi. 
Treiso: Bricco di Treiso, Marcarini, Pajore, Rombone & Valeirano. 

Hur smakar Barbaresco?


Viner från Barbaresco och Barolo har en del likheter i aromer och smaker med en kombination av körsbär, rosor, hallon, lakrits, tjära, läder och lite rök, men Barbarescoviner är fruktigare och generellt sätt lättare och mer eleganta än Barolo. Men förleds inte att tro att Barbaresco är ett mjukt vin för de kan vara förbjudande sträva i sin ungdom. 


Mat till Barbaresco


Barbarescoviner passar mycket bra till klassiska piemontesiska rätter som pasta med tryffel, men också pizza, charkuterier, pasta med tomatbaserade såser som Bolognese är perfekt då syran i vinet matchar den i tomatsåsen. 
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du