Filtrera & anpassa

Morgon

Morgon är en av de hyllade tio byarna som står för några av de bästa vinerna i Beaujolais. Det är också ett av de kraftigaste och mest lagringsbara vinerna som görs på druvsorten Gamay.För många är fortfarande Beaujolais synonymt med nouveau, det ...

Läs mer om Morgon i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Morgon


Morgon är en av de hyllade tio byarna som står för några av de bästa vinerna i Beaujolais. Det är också ett av de kraftigaste och mest lagringsbara vinerna som görs på druvsorten Gamay. 

För många är fortfarande Beaujolais synonymt med 'nouveau', det vill säga de lätta och fräscha viner från årets skörd som börjar säljas redan den tredje torsdagen i november samma år som vinet skördats. Men det är en milsvid skillnad på 'årets skörd' och viner som görs av de bästa vinrpoducenterna från någon av de Beaujolais tio crus. 

Till skillnad från resten av Bourgogne, men i likhet med Champagne, så är det hela byar som klassificerats som crus i Beaujolais. 

Den största och mest kända av dessa är Morgon som ligger intill Mont du Py (och Cöte de Py är en av distriktets mest kända vingårdar). Med 250 olika vinodlare och dryga 1000 hektar så är det förstås stor skillnad på de olika vinerna. Men generellt sett görs några av Beaujolais kraftigaste och mest lagringsbara viner i Morgon. 

Jordmånen är den för området så klassiska graniten utblandat med blå sten och vad som kallas för piemonte avlagringar. 

Hur smakar Morgon?

Morgon är urtypen för kraftfull men ändå balanserad Beaujolais med smaker av mörka och röda bär, lite kryddor, mineral och ibland med inslag av lite animaliska toner (bondgård) eller skog (undervegetation). Vinerna kan med ålder bli väldigt lika de som kommer från mer nordliga breddgrader i Bourgogne (och som då förstås är gjorda på Pinot Noir). 

Det kan vara ett av de fylligare och strävare vinerna från Beaujolais men besitter ofta Gamays mjuka och sensuella frukt. 

Mat till viner från Morgon 

Vinerna från Morgon lämpar sig väl till smakrika rätter oavsett om det är gjorda på fisk, grönsaker eller kött. Men Morgon går extra bra till nötkött, det nya nordiska köket med mycket lokala smaker. Den mjuka fruktiga stilen gör också att vinerna passar bra till lite kryddstarkare rätter. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du