Filtrera & anpassa

Viner från Mercurey, Frankrike

Mercurey är en av flera appellationer i Cte Chalonnaise som gör några av Bourgognes mest prisvärda viner på Pinot Noir och Chardonnay.Alldeles söder om Rully och norr om Givry i Cte Chalonnaise i departementet Sane et Loire hittar vi Mercurey, ett ...

Läs mer om Mercurey i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Mercurey


Mercurey är en av flera appellationer i Côte Chalonnaise som gör några av Bourgognes mest prisvärda viner på Pinot Noir och Chardonnay. 

Alldeles söder om Rully och norr om Givry i Côte Chalonnaise i departementet Saône et Loire hittar vi Mercurey, ett litet distrikt som fick sin AOC/AOP-status (status som kontrollerat ursprungsområde för vinerna i distriktet) redan 1936. Mercurey omfattar nära 650 hektar planterad vinmark där den röda druvsorten Pinot Noir dominerar men drygt 100 hektar är planterade med den gröna druvan Chardonnay. 

Mercurey tillhör tillsammans med de andra kommunappellationerna i Côte Chalonnaise Givry, Rully och Montagny ett av de distrikt som gör de mest prisvärda vinerna i hela Bourgogne (Bouzeron är den femte som gör vitt vin på druvsorten Aligoté). Både de vita och de röda vinerna påminner om de mer berömda från distrikten i de mer välkända underregionerna Côte de Beaune och Côte de Nuits med fin frukt och lite rökiga mineraltoner. 

Mercurey är en så kallad by- eller kommunappellation (Village) och befinner sig kvalitetsmässigt ovanför de mer regionala urpsrungsbeteckningarna som Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc och  Côte Chalonnaise. AOC:n har 32 premier cru-lägen (men inga Grand Crus) vars namn får läggas till på etiketten (Mercurey Premier Cru följt av t ex ett vingårdsnamn). 

Dessa är: Clos de Paradis, Clos des Barraults, Clos des grands Voyens, Clos des Myglands, Clos Marcilly. Clos Tonnerre, Clos Voyens, Grand Clos Fortoul, Griffères, La Bondue, La Cailloute, La Chassière, La Levrière, La Mission, Le Clos du Roy, Le Clos l'Evêque, Les Byots, Les Champs Martin, Les Combins, Les Crêts, Les Croichots, Les Fourneaux, Les Montaigus, Les Naugues, Les Puillets, Les Ruelles, Les Saumonts, Les Vasées, Les Velley, Les Vignes Blanches & Sazenay.

Dessutom finns en massa lieux-dits, eller vingårdslägen, som anses vara bättre än andra.

Vingårdarna ligger på 230-320 meters höjd och har en jordmån som är rik på kalk, kalksten och märgel.

Hur smakar vinerna från Mercurey?
De röda vinerna från Mercurey tenderar att vara lite fylligare och fläskigare än vinerna från Côte d'Or i norr. Ofta har de mycket fin frukt med toner av mörka och framförallt röda bär (hallon, körsbär och jordgubbar är ofta framträdande i doft och smak). Med ålder kan de också få en mer 'skogig' doft av undervegetation, rökig mineral, tobak och kakao. På det hela taget är Pinot-vinerna från Mercurey en fin inkörsport till Pinot Noir och Bourgogne. 

De vita vinerna har också de en fin frukt med inslag av citrus, vita blommor, nötter (hasselnöt och mandel) mineral (flinta) och kryddor. Ofta är de också relativt fylliga och smakrika. 

Mat till Mercureyviner
De röda vinerna från Mercurey är en utmärkt ackompanjemang till kötträtter av nöt, fläsk och fågel, särskilt om rätterna är lite lättare i stilen. Den fina fylligheten och fruktintensiteten gör att vinerna även lämpar sig väl till grillat. 

De vita vinerna med sin smakrikedom och fina mineralitet fungerar utmärkt till både fågel, fisk och smakrikare skaldjursrätter. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du