Filtrera & anpassa

Viner från Aloxe Corton, Frankrike

Aloxe-Corton i norra Cte de Beaune delar inte mindre än tre grands cru-viner med grannkommunerna Ladoix-Serrigny och Pernand-Vergelesses. Det är Corton AOP som är Cte de Beaunes enda röda grand cru på pinot noir men som också producerar en del vitt ...

Läs mer om Aloxe Corton i Frankrike

Vi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om viner från Aloxe Corton


Aloxe-Corton i norra Côte de Beaune delar inte mindre än tre grands cru-viner med grannkommunerna Ladoix-Serrigny och Pernand-Vergelesses. Det är Corton AOP som är Côte de Beaunes enda röda grand cru (på pinot noir) men som också producerar en del vitt på chardonnay medan Corton-Charlemagne AOP och Charlemagne AOP enbart används för vita chardonnayviner.

Den sistnämnda ser man sällan på etiketterna (2008 användes endast 0,28 hektar av Charlemagne-vingården för produktion av Charlemagne AOP) och den får bara användas för att benämna viner från de delarna av gården som ligger inom Aloxe-Corton och Pernand-Vergelesses. De flesta odlarna och producenterna använder istället Corton-Charlemagne AOP.

Le Corton är egentligen den enda riktiga höjden i Côte d’Or - vars topp är helt skogsbeklädd - och läget för de bästa vingårdarna i Aloxe-Corton. Längst ner är jorden fertil och inte så väldränerad och där växer lite enklare viner. Lite högre upp på sluttningen där jorden är mer järnrik och väldränerad växer de bästa röda vinerna. Och högst upp där växtplatsen är mer kalkrik är det som gjort för chardonnay.

25 (eller fler) vingårdar har rätt att sätta till sitt namn efter Corton AOP (t. ex Corton Les Bressandes AOP). De bästa är förutom Le Corton själv, Les Bressandes, Clos du Roi och Les Renardes. De övriga är: Chaumes, Clos des Meix, Les Combes, Le Corton, Les Fiètres, Les Grèves, Les Manguettes, Les Maréchaudes, Le Meix Lallemand, Les Paulands, Les Perrières, Les Pougets (Pougeots), La Vigne au Saint, Basses Mourottes, Les Carrières, Clos de Cortons Faiveley, Les Grandes Lolières, Le Rognet et Corton, La Toppe au Vert och Les Vergennes.

Förutom grand cru-vinerna finns 15 premier cru-lägen (alla röda) som säljs som Aloxe-Corton Premier Cru + vingårdsnamnet AOP eller bara som Aloxe-Corton Premier Cru AOP (i vilket fall det får vara blandat från flera lägen). 30 procent av produktionen är kommunvin - Aloxe-Corton AOP - det allra mest är rött.

Röd Corton är ett på många sätt stort vin - kraftigt med rejäla syror och tanniner. Det behöver tid på sig för att mjukna. Samma sak kan sägas om vit Corton-Charlemagne - ett vitt vin med kraften hos ett rött - som utmanar Montrachet lite längre söderut.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du