Filtrera & anpassa

Vin med Nebbiolo

Nebbiolo är en blå druvsort som ligger bakom några av de finaste och mest långlivade vinerna i Italien. Den odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra delen av landet, där den kända dimman nebbia på italienska kommer in under hösten och ...

Läs mer om Nebbiolo
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin med Nebbiolo

Nebbiolo är en blå druvsort som ligger bakom några av de finaste och mest långlivade vinerna i Italien. Den odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra delen av landet, där den kända dimman (nebbia på italienska) kommer in under hösten och har gett druvan dess namn. Förutom i Barolo och Barberasco odlas druvan på andra ställen i Piemonte, samt i Lombardiet i nordvästra Italien, där druvan går under namnet chiavennasca. Att den odlas på så få ställen i världen och ändå blivit så känd säger onekligen något om druvans kvalitet.

Nebbioloviner är ofta lite ljusare i färgen och har läckra och florala toner av rosor, viol, nypon, körsbär och tobak. Framförallt är det syran, och inte minst tanninerna (vinets strävhet) som sällan går att ta miste på vid provning. Viner på nebbiolo behöver därför ofta lagras en längre tid och passar till kraftigare kötträtter eller fetare anrättningar såsom risotto. En klassiker är att servera nebbiolo till rätter smaksatta med tryffel, som liksom druvan har sin hemvist i Piemonte.