Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Luigi Einaudi Barolo Bussia 2019

Luigi EinaudiBarolo Bussia 2019

Italien, Piemonte, 750 ml, 14,5%

Bussia i Monforte dAlba tillhör de allra bästa och mest kända cru-lägena i hela Barolo tillsammans med Cannubi och Rocche dellAnnunziata. Det var också en av de allra första vingårdarna att bli omnämnda på etiketten när Prunotto 1961 valde att gå emot traditionen och göra ett vin från ett enda läge.···

Styckvis

599 kr

/flaska
Låda (6 st)

3 594 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2019

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Klassiska Nebbiolotoner i doften, körsbär, rosenblad, mörk choklad, kryddor, tryffe, cedertär och en finstämd mineralitet. Smaken ganska stor för en barolo, ung, komplex och fyllig med inslag av mullbär, körsbär, tobak, läder och en finstämd mineralitet i den balanserade eftersmaken. 

Drickes
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

WineAdvocate
95+p This wine embraces a very graceful and ethereal side of Bussia

The Poderi Luigi Einaudi 2019 Barolo Bussia opens to a fragrant bouquet with wild rose and lilac. Those pretty high-toned aromas are followed by redcurrant and earthy licorice. Bussia is a very large MGA site, and there are dozens of little microclimates and nuances within this one vineyard. This wine embraces a very graceful and ethereal side of Bussia that tightens on the palate to show age-worthy structure.

Aromas of mature black-skinned fruit, new leather, tobacco and cedar waft out of the glass. On the full-bodied palate, firm, refined tannins amply support dried cherry, pomegranate, licorice and hazelnut while fresh acidity keeps it balanced. Give it a few more years to fully develop.

Kerin O´Keefe

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Luigi Einaudi blev Italiens första president 1948, men redan vid 23 års ålder, 1897, köpte han en 16 hektar stor fastighet i Dogliani, San Giacomo, med fokus på produktion av Dolcetto. Idag består vingården av över 104 hektar totalt (varav 52 är planterade). Dessa 52 hektar är fördelade över 11 små vingårdar utspridda i Dogliani, La Morra och Barolo och även om den huvudsakliga produktionen är av Dolcetto, så har Einaudi blivit mest känd för sina Baroloviner, särskilt de vingårdsbetecknade Barolovinerna som Costa Grimaldi och Cannubi (som man lyckades köpa ett par hektar 1997). Men man gör också en "vanlig" blandning kallad Terlo.

På grund av att egendomen har en lång tradition av att göra just Barolo så är Luigi Einaudi en av få egendomar som fått dispens för att göra sina Baroloviner utanför den godkända Barolozonen. Vinerna är helt klart i den moderna skolan med stor fruktkoncentration och en tydlig ton av små franska ekfat.

Vingården totalrenoverades 1993 och drivs idag av Matteo Sardegna.

http://www.poderieinaudi.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du