Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Parusso Barolo Mariondino 2020

ParussoBarolo Mariondino 2020

Italien, Barolo, 750 ml, 14%

Detta vin är gjort på Nebbiolo-druvor som skördats från olika vingårdar i området Castiglione Falletto, närmare bestämt i byn Mariondino. Jäsningen sker spontant med hjälp av naturligt förekommande jäststammar. Vinifieringen genomförs utan tillsatt svavel, med varsam skalkontakt och noggrann temper···

Styckvis

1 079 kr

/flaska
Låda (6 st)

6 474 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2020

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Finstämd doft av färska kryddor, mogna körsbär mint och lakrits. Smaken följer i doftens spår men även fruktigatanniner med ett långt och saftigt avslut. I avslutningen stramar vinet upp sig med en tanninstruktur och syra värdig en Barolo. Snyggt och balanserat!

Drickes
2025-2035
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

JancisRobinson
17 p "Elegant yet still in an embryonic phase"

Castiglione Falletto. Palish ruby. Lifted, exotic and perfumed. Super-expressive cherry nose with hints of raspberry essence and maracuja. Lots of expressive juicy fruit on the palate and with a fine tannic grip. Elegant yet still in an embryonic phase. (WS) 14%

James Suckling
92p "Easy, pleasing richness."

A rich and very ripe expression showing sweet cranberries, dried strawberries, cooked blood oranges, licorice, spices and hazelnuts. A touch of mineral looms from the glass as you let it breathe. Medium to full body with very tight, chewy tannins and some oak spices looming large at the end. Easy, pleasing richness. Drink from 2025.

Vinous
92p "Bright acids and firm tannins give the Mariondino its taut personality"

The 2020 Barolo Mariondino is bright, punchy and also a bit nervous. Bright acids and firm tannins give the Mariondino its taut personality. Sandy soils in a cool micro-climate confer aromatic lift. This medium-bodied Barolo is idiosyncratic but also quite pretty.
- By Antonio Galloni on November 2023

WineAdvocate
92p "These vines are planted on typical sandstone marl and sandy soils."

The Parusso 2020 Barolo Mariondino, with fruit from Castiglione Falletto, shows topical papaya, scented candle, dried apricot and waxy Starburst candy. There is ample freshness, and the tannins are stemmy and firm over a mid-weight palate. These vines are planted on typical sandstone marl and sandy soils. Production is 5,000 bottles.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

I hjärtat av Barolo har familjen Parusso i fyra generationer odlat sina 22 hektar mark. Vineriet är litet och är beläget i Bussia området.Parusso eftersträvar att göra finessrika balanserade viner med karaktär som är goda att dricka unga och lämpar sig för lång lagring.


-"Vi är enkla jordbrukare som respekterar jorden vi brukar, vi lever i symbios med naturen.  Vingårdarna får mycket omvårdnad. De brukas för hand. Humus berikar jorden och vi planterar växtlighet mellan raderna som tillför det som behövs för att jorden ska vara vital".


Skörden sker även för hand, skördeuttaget för Barolo är 1 kg/ranka och man låter klasarna hänga kvar länge, tills runt allhelgona. Druvorna plockas i små luftiga korgar. Dessa vilar i temperaturkontrollerade rum i 3-9 dagar efter skörden och det är i denna process som en av hemligheten finns till Parussos stil.Vilan är nödvändig för att skalen ska mjukna och stjälkarna ska torka och fyllas med syre som främjar vildjäsningsprocessen som följer. Vinet får en fin tanninstruktur och riktigt söt frukt till följd.Bedömningen hur länge klasarna får vila, är sensorisk, vinmakaren smakar helt enkelt på stjälkarna, kärnorna och druvorna. Detta är ett tids och kunskapskrävande sätt som frångicks redan innan första världskriget.


50-70% hela klasar hamnar med avstjälkad frukt i rotorfermentorn och det är i denna som kallmacerationen sker. Då utvinns den vackra röda färgen och de stora fruktiga tonerna. 


Vinet förs över med sin jästfällning (dirty racking) på långsamt rostade franska barriquer vilket gör stor skillnad för smaken och aromerna. Det blir snarare en söt fatton än en ”rostad”. Både nya och äldre fat används. 24 månader får vinet vila på fat och 12 månader i flaska innan den släpps till försäljning

https://www.parusso.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du