Filtrera & anpassa

Cabernet Franc

En av druvvärldens mest spännande druvsorter och förälder till den mer kända Cabernet Sauvignon och dessutom en av de viktigaste druvorna i röda Bordeauxviner. Trots detta är Cabernet Franc relativt okänd och utanför Loire ser vi den sällan druvren. ...

Läs mer om Cabernet Franc
Ladda fler
Dölj atlas

Mer om vin med Cabernet Franc

En av druvvärldens mest spännande druvsorter och förälder till den mer kända Cabernet Sauvignon och dessutom en av de viktigaste druvorna i röda Bordeauxviner. Trots detta är Cabernet Franc relativt okänd och utanför Loire ser vi den sällan druvren.

Det är en av vinvärldens mest spännande och viktigaste druvsorter. Inte minst för att den är den ena föräldern till den mycket mer kända (och planterade) Cabernet Sauvignon (den andra föräldern är den gröna druvan Sauvignon Blanc). Den har den fördelen att den mognar i svalare klimat än sin mer berömda namne men den är mer utsatt för sjukdomar och drabbas mer av dåligt väder.

I Loire

Det är i Loire (där den också går under namnet Breton) och på den högra stranden av Gironde och La Garonne i Bordeaux som den har sitt viktigaste fäste. I Loire och appellationer som Chinon, Bourgeuil och Saint-Nicolas-de-Bourgeuil ser vi den ofta (men inte alltid) druvren. Andra viktiga områden i Loire inkluderar Saumur och Anjou. Vinet från Loires berömda distrikt är oftast lättare och ljusare än motsvarande viner gjorda på Cabernet Sauvignon med en frisk nervig syra och aromatiska inslag av blyertspenna, grön paprika och mörka bär.

I Bordeaux

I Bordeaux utgör den huvudingrediensen i de mer kraftfulla och fylligare vinerna från framförallt Saint Emilion och i viner som Château Cheval Blanc och Château Figeac når den oanade höjder och en komplexitet som få andra viner kan drömma om. I takt med att klimatet blivit varmare i Bordeaux så vinner den återigen terräng i regionen även utanför Saint Emilion, bland annat i Péssac där t ex Château Les Carmes Haut Brion gör sitt vin med en allt större procentdel Cabernet Franc i mixen.

Generellt sett är vinerna på Cabernet Franc lite lättare och mer omedelbara än viner gjorda på Cabernet Sauvignon, men vinet kan lagras och åldras otroligt väl, särskilt när vinerna kommer från de bästa jordarna i Saint Emilion men även från Loire (t ex vinerna från Couly-Dutheil och Clos Rougeard).

Cabernet Franc är också planterad i Sydvästra Frankrike.

Andra delar av världen

I Italien hittar vi den i nord-öst där den ibland ger lite oinspirerade viner på grund av för höga skördeuttag. I Toscana används druvsorten i en del Supertoscanare, och i enstaka fall som druvrent vin. Det finns också hyfsade arealer med Cabernet Franc i Brasilien, USA, Uruguay, Israel och Ungern.

Cabernet Franc har fått en liten revival i Sydafrika där den också kan ge ett läckert och väldigt lagringsbart vin (t ex hos Bruwer Raats). Också i Argentina kan druvan ge viner med ett härligt djup och mogen mörk frukt (t ex hos Bodega Aleanna) och så också i i Chile.

Cabernet Franc har blivit lite av en favoritdruva hos många natruvinsodlare. Delvis på grund av att många har sitt säte i just Loire.

Hur smakar Cabernet Franc?

Cabernet Franc påminner inte helt oväntat en hel del om Cabernet Sauvignon i smaken. Båda domineras av en mörk frukt som kan påminna om svarta vinbär, plommon och andra mörka bär. Cabernet Franc är dock mer aromatisk med ett lite pepprigt örtigt inslag som påminner om grenar och stjälkar, blyertspennespån och grön paprika. I vissa fall sägs vinet smaka som en omogen Cabernet Sauvignon men i andra fall kan det ha en nerv och energi som vin från den mer berömda druvsorten saknar.

Mat till Cabernet Franc

Röda viner från Cabernet Franc kombineras med fördel till olika typer av kötträtter. Vinerna från Loire fungerar utmärkt från allt från fågel till nöt och lamm. Vinerna från Bordeaux har samma användningsområde som andra Bordeauxviner och är en match made in heaven för lite kraftigare kötträtter på nöt, lamm eller fläsk. Lättare Cabernet Franc och juiciga naturvinsvarianter passar dessutom utmärkt till tartar och smakrika grönsaksrätter.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du