Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Sadie Family Columella 2016

Vad tyckte du?

Sadie Family Columella 2016

Ekologisk

Sydafrika, Swartland, 750 ml, 13,8%

  Sadie-fansens våta dröm - senaste årgången från Eben Sadie är här! Columella är Eben Sadies flaggskepp; en jakt på perfektion och ett uttryck av Swartlands potential som vindistrikt. Det görs av frukt som tas både från gamla och relativt sett nyplanterade vingårdar (som hästskovingården som Sadie ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2016

Druvor

Mourvèdre, Cinsaut, Tinta Barroca, Grenache, Syrah

Smaknotering

Komplex, ännu ung doft av mörka bär, krita, lavendel, nejlika, örter, vitpeppar och eleganta fat. Smaken är medelfyllig och strukturerad med intensiv koncentration. Lång eftersmak som är ung men sammansatt med fina tanniner. 

Drickes
2019-2030
Alkoholhalt
13,8%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

Vinous
93 p "Very impressive."

"The 2016 Columella was matured for 12 months in 10% new oak and then 12 months in old foudres. There is something warm and comforting about the nose: blueberry, crushed violet, a touch of burning embers, almost a damp clay scent. The palate is medium-bodied with fine-grained tannin, the Syrah not as pronounced as previous vintages (a policy pursued by Eben as he increased Grenache), and delivering gentle grip toward the slightly peppered finish and long, black-pepper-tinged aftertaste. Very impressive."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/51051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

 

 

Vinet

 

Sadie-fansens våta dröm - senaste årgången från Eben Sadie är här! Columella är Eben Sadies flaggskepp; en jakt på perfektion och ett uttryck av Swartlands potential som vindistrikt. Det görs av frukt som tas både från gamla och relativt sett nyplanterade vingårdar (som hästskovingården som Sadie själv planterade för 15 år sedan) i Swartland och Paardeberg. Allt för att få tillgång till så bra druvor som möjligt. Druvorna skördas för hand under morgonens första svala timmar, pressas i gammal korgpress och jäser i 2000-liter stora, öppna träkar. Därefter lagras vinet först 12 månader på franska barriquer (10 procent nya) och i ytterligare 12 månader på stora gamla foudres. Columella är ett av Sydafrikas bästa och mest lagringsdugliga viner.

Producenten

Eben Sadie är ett av de största namnen i Sydafrika. Han är närmast kultförklarad och många vinmakare har honom som förebild. Eben Sadie har arbetat med några världens bästa vinproducenter men är sedan 15 år tillbaka hemma i Swartland för att göra några av Sydafrikas, för att inte säga världens, bästa och mest intressanta viner. Och han är helt klart en av anledningarna till att Swartland numera är Sydafrikas kanske mest intressanta vindistrikt. 

Eben Sadie jobbar med ett minimum av manipulation och ett maximum av tydlighet i terroir och smaker. Han gör det med hjälp av flera olika uttryck. Hans prestigeviner är den röda Columella (som rankas bland Sydafrikas bästa viner på syrah - men som visserligen är syrahdominerad men egentligen mer av en Rhôneblandning med lite moruvèdre och grenache i mixen) och den vita Palladius (också det en blandning av chenin blanc, grenache blanc, clairette, verdelho, viognier, semillon gris, semillon blanc, chardonnay och rousanne) är som han själv uttrycker det "en jakt efter perfektion". Hans försök att göra så perfekta viner som möjligt. 

Eben Sadies Old Vine Series är något helt annat. I denna söker han gamla, ibland bortglömda, vingårdar med druvor som är eller en gång var vanliga i Sydafrika. Här finns bl a Pofadder som görs på cinsault som planterades på 1950-talet, Soldaat – en grenache som görs på druvor från upp emot 100-år gamla stockar och Skurfberg som görs på druvor från gamla chenin blanc-stockar. 

Filosofin med Old Vine Series är att göra så lite som möjligt. Att skörda optimalt mogna druvor och låta jäsningen ha sin gång. Att inte tillsätta något och att buteljera med så små mängder svavel som möjligt. 

Eben Sadie är också medlem av och var med och grundade Swartland Independent - en rörelse som just har som mål att göra autentiska och naturliga viner från Swartland utan onödiga tillsatser och med så lite manipulation som möjligt. 

http://www.thesadiefamily.com