Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Clerc Milon Chateau Clerc Milon 2021

Chateau Clerc MilonChateau Clerc Milon 2021

Frankrike, Pauillac, 750 ml, 13%

Clerc Milon är den berömda femte crun (cinquième cru classé vid klassificeringen 1855) som togs över av Baron Philipe de Rotschild (Mouton Rotschild & Château dArmailhac) 1970. Fram till dess hade den varit negligerad men stallet bakom Mouton satte igång en restaurering av både vingårdar och vinkäll···

Styckvis

959 kr

/flaska
Låda (6 st)

5 754 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är stor och ung med toner av mörka bär, svarta vinbär, björnbär, tobak, blyerts, örter och multna löv. Smaken är medel fyllig med strama och unga tanniner, samma smaksspektra och lång, elegant eftersmak.

Drickes
2029-2041
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC

Så tycker experterna

Vinous
94p "The 2021 Clerc Milon is another fine effort from the chateau"

The 2021 Clerc Milon is another fine effort from the chateau. It offers an alluring mix of fruit raciness and savory character from the Cabernets. Grilled herbs, graphite, mint, lavender and leather add layers of nuance. The long, persistent finish is a thing of beauty. Clerc Milon has been on the rise of late.
- By Antonio Galloni on December 2023

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Den andra av två slott/egendomar som står lite i skymundan men också solar sig i Mouton Rotschilds glans. Château Clerc Milon ligger nära gränsen till Saint Estephe söder om Lafite men norr om Motuon. Baron Philippe de Rothschild hade från början lite svårt att bestämma sig om det verkligen var värt en miljon francs för dessa 20 ha när han köpte egendomen 1070 – det fanns ju inte ens ett slott. Han köpte i alla fall lotten och det har han inte ångrat.

Att vinerna inte var av bästa kvalitet på 1970- och tidigt 1980-tal beror på omplanteringar och restaureringar samt att mycket av företagets krafter gick åt på Mouton-Rothschild. Från 1985 är Clerc Milon som ett nytt vin med underbar kraft och typisk Pauillac-känsla. Successivt har man köpt på sig nya angränsande vingårdar och Clerc Milon består idag av 40 hektar som är planterade med drygt 50 procent cabernet sauvignon, en ganska stor mängd merlot (runt 35 procent) och lite cabernet franc (8 procent), petit verdot och carmenère (två procent vardera). Den sistnämna druvsorten har börjat göra lite av en comeback i Bordaux efter det att den nästan försvann helt och blev förknippad med Chile. Clerc Milons carmenèrestockar är mycket gamla och ger en suverän fruikt och i årgång 2018 har de till och med planer på att buteljera en ren carmenère bara för skojs skull. 

Namnet Clerc Milon stammar från den lilla byn Milon samt en M. Clerc som ägde egendomen vid tiden för 1855 års klassifikation. Egendomen klassificerades som en 5e Cru 1855 och idag tillhör den en av de bästa i den gruppen efter Lynch Bages och Pontet Canet. Alltid lite mer stringent och med lite längre lagringspotential än d'Armailhac eftersom vingårdarna i större utsträckning vetter mot norr och le terroir är kallare än hos d'Armailhac. Men ge vinet 10 år på flaska och ut strömmar en klassiskt strukturerard Pauillac med både djup, smak och lagringspotential. 

https://www.bpdr.com/chateau-clerc-milon
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du