Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Jean Paul Brun Morgon 2013

Vad tyckte du?

Jean Paul Brun Morgon 2013

Ekologisk

Frankrike, Morgon, 750 ml, 13%

Det här vinet kommer från ett av de tio Cru-lägena i Beaujolais. Morgon producerar normalt några av de djupaste vinerna i Beaujolais från jordar som består av granit och lera. Druvorna hämtas från stockar med en genomsnittlig ålder av 55 år och som odlas ekologiskt. De skördas för hand. I källaren t ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2013

Druvor

Gamay

Smaknotering

Stor bärig doft av röda bär (hallon, jordgubbar och körsbär) med inslag av kryddor och mineral. Smaken är lätt till medelfyllig och mjukt bärig med friska syror och lång eftersmak. Här finns saftiga toner av hallon, jordgubbar och mineral. Mjuk men också intensiv med balanserad eftersmak.

Drickes
2019-2022
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-20ºC
Lufta vinet
1-2 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
93 p "One of Jean-Paul’s best wines this year"

"The 2013 Morgon comes from vines 800 meters east of the Côte du Py, but they are located at the same altitude. The nose is nicely focused with bright red cherry and wild strawberry fruit, veins of orange zest and citrus fruits developing just behind and lending more vigor. The palate is medium-bodied with very good backbone that lends this drive and focus, the finish not holding back in terms of its mineralité and tension. This is one of Jean-Paul’s best wines this year." – Neal Martin (Juni 2015)

Vinous
92 p "Closes silky and very long"

Sexy, high-pitched aromas of dark berries, blood orange and fresh flowers. Spicy, penetrating and emphatically fruity, offering intense black raspberry and bitter cherry flavors along with notes of lavender pastille and spicecake. Closes silky and very long, with building floral and mineral notes and fine-grained tannins sneaking up late.

Livets Goda
90 p "Smått imponerande."

Rödbärigt och mörkfruktigt, sött inslag i doften med mineralitet, peppar och fräschör. Smaken fortsätter på det rödbäriga spåret med lättsamhet och syrlig fräschör, samtidigt som frukten avger en småsöt fruktsötma. Bra punsch för denna typ av vin, smått imponerande.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5551

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Det här vinet kommer från ett av de tio Cru-lägena i Beaujolais. Morgon producerar normalt några av de djupaste vinerna i Beaujolais från jordar som består av granit och lera. Druvorna hämtas från stockar med en genomsnittlig ålder av 55 år och som odlas ekologiskt. De skördas för hand. I källaren tror Jean-Paul Brun på så lite intervention som möjligt. Han använder minimala mängder svaveldioxid för att skydda musten och stabilisera vinet.

Framställningen liknar annars den som man använder i övriga Bourgogne med sortering, avstjälkning och pigeage (processen där skalmassan trycks ner i musten under jäsning i öppna träkar) och vinet jäser med den naturliga jästen. Det är en tillbakagång till det traditionella sättet att göra vin och ganska långt i från den både hyllade och bespottade kolsyrejäsningen som ett tag nästan helt tog över Beaujolais (med lätta och fruktiga viner som doftade och smakade av skumbanan som följd).

Vinet lagras i åtta månader på ekfat (20 procent nya) och buteljeras under tidig sommar året efter skörd.

Producenten

I södra Beaujolais strax norr om Lyon ligger den lilla byn Charnay. Här har Domaine Terres Dorées sitt säte. Ägare till denna familjeegendom är Jean-Paul Brun som 1979 tog över efter sin far. Då var gården säte för ett vanligt lantbruk och Jean Paul Brun började arbetet med att konvertera gården till vinodling. 

I dag har han runt 50 hektar varav hälften finns i Charnay och resten finns utspritt i andra områden som Côte de Brouilly, Morgon, Mouline à Vent och Fleurie. Förutom den blå gamay så är 8 hektar planterade med chardonnay (och hans första vin var just en Bourgogne Blanc). 

Jean Paul Bruns motto är att hantera vinet så naturligt som möjligt, och att låta olika ”terroirs” få fullt uttryck. Det har gjort att han fått mycket uppmärksamhet från naturvinskretsar. Bland annat så använder han så lite svaveldioxid som han bara kan när han gör sina viner och han använder inte den i området vanliga kolsyrejäsningen (maceration carbonique) som brukar ge fruktdrivna och mjuka men lite själlösa viner. Vinerna behandlas istället på ett mer burgundiskt vis med naturlig jäst, öppna jäskar och pigeage (där skalmassan trycks ner i musten under jäsning).

Jean-Paul gör viner som överväldigar de flesta. De har mycket struktur, stor intensitet och en otrolig finess, som gör dem unika för området. Jean-Paul har fått uppmärksamhet i fransk och amerikansk press för de fruktiga och delikata viner han producerar. David Schildknecht (Wine Advocate) säger: “Jean-Paul Brun is not just a too little-known treasure of Beaujolais, it is among the handful of consistently finest value Chardonnays on the planet”.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du