Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Les Heritiers Saint Genys Mercurey Premier Cru - Clos Marcilly Monopole Blanc 2020

Domaine Les Heritiers Saint GenysMercurey Premier Cru - Clos Marcilly Monopole Blanc 2020

Frankrike, Mercurey, 750 ml, 12,5%

Ordet Marcilly kommer från det galliska "marsch" och de latinska orden mariscus och mariscelleus som betyder "kärr, myrmarker". Marcilly är en av de 5 första Premier cru’s som officiellt erkändes 1943 i Mercury. Clos Marcilly Monopole Cuvee Clovis är sedan 2016 en monopolvinmark som ligger i Mercure···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2020

Smaknotering

Doften är fint fruktig och nyanserad med toner av citrus, päron, gult äpple och rostade mandlar. Smaken är medium till fyllig med fint djup och intensitet. Frisk syra och en härligt nötig avslutning.

Drickes
2023-2034
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

James Suckling
95p " This is one of the 3 original 1er Cru of Mercury. "

Generous yet subtle nose of many citrus fruits and crisp pears. A very focused and mineral Mercury, but only medium-bodied. Very long, refined and chalky finish with so much lemony freshness. This is one of the 3 original 1er Cru of Mercury. From grapes that were sustainably grown, with no use of herbicides. Drink or hold.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Les Héritiers Saint Genys är en liten egendom på 12 hektar som ligger mitt i hjärtat av Bourgogne och i byn Chassagne Montrachet som är känt för sina stora vita viner. Så sent som 2010 var den nedgången och övergiven men den räddades oväntat när Patrice de Jeu, då restauratör i Paris, fick ett telefonsamtal och en fråga om han ville satsa på en vingård i Bourgogne. "Gräset var lika högt som vinrankorna - det var en ödemark", säger Patrice de Jeu om den syn som mötte honom när han först besöke Chassagne. 

Året var 2011 och Patrice valde att köpa egendomen tillsammans med sin farbror. Två år senare anslöt önologen Jean-Baptiste Alinc. Man började direkt med ett stort restaurationsjobb både i vingården och vinkällaren. Filosofin var och är lika enkel som självklar. Utan bra druvor så gör man inte bra vin och därför är fokus på att se till att man jobbar med så bra frukt som möljigt. Man jobbar utan ogräsmedel och man har återgått till att plöja jorden mellan raderna med hjälp av häst. 

Idag är egendomen välkänd och hyllad, inte minst av de franska vinmagasinen Hachette och Bettane & Desseauve men också James Suckling som anser att man gör otroligt prisvärda viner (Les Héritiers Morgon kom trea på hans Top 100 Values-lista 2022). 

De 12 hektaren är utspridda över Côte de Beaune och Côte Chalonnaise och inkluderar bland annat den kända premier cru monopolevingården Clos Marcilly i Mercurey men också vingårdar och viner från Chassagne, Puligny, Meursault, Santenay och de gör även en stilfull Bourgogne Aligoté.

https://en.saint-genys.fr/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du