Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine de la Romanée-Conti 2008 Assortment case -DRC 2008

Vad tyckte du?

Domaine de la Romanée-Conti 2008 Assortment case -DRC 2008

Frankrike, Bourgogne Rouge, 750 ml, 13%

Vi har kommit till Vosne-Romanée som är en plats många vallfärdar till. Byn ser inte ut att ha ändrats de senaste 100 åren och det finns inte mycket att se för den oinvigde, däremot om man tar en tur längs någon av gatorna med klingande namn som Rue du temps perdu eller Rue de La Tâche så kan man ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2008

Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

OBS! Vinet levereras efter den 27/8 Temalåda med årgången 2008! 1xRomanée-Conti, 1xLa Tache, 1xRichebourg, 1xRomanée-St Vivant, 1x Grands Echezeaux, 1xEchezeaux Tasting note: När DRC är som bäst så tillverkar man kolossala viner i yppersta världsklass!

Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet & maten

Det burgundiska köket baseras naturligtvis på de lokala råvarorna vilka det finns gott om - nötkött från Charolais, de berömda kycklingarna från Bresse, viltfågel och svamp från skogarna, grönsaker och frukt från lokala odlingar, en mångfald av lokala charkuterier, ostar som Abbaye de Citeaux, Ami de Chambertin, Epoisses och även Comté och liknande hårdostar från Jura i öst. Sniglar à la Bourgignonne (gratinerade med vitlöksmör) måste ni definitivt prova. Sniglar har alltid frodats naturligt i vingårdarna men i perioder då man använde för mycket bekämpningsmedel så dog de ut och man fick börja importera dessa men med dagens skonsammare hantering av vingårdarna så börjar de dock komma tillbaka. Cuisses de Grenouilles låter kanske godare på Franska än Svenska, hursomhelst så tycker vi att grodlår är en riktig delikatess och det är väl värt att prova, ett av våra stora minnen var en ljummen sallad med friterade grodlår och en flaska 1990 Chateau des Jacques från Louis Jadot – oh mon dieu! Jambon Persillé är en vanlig förrätt och inget märkvärdigare än skinka i gelé men ack så gott. Andouilettes är en lokal korv på inälvor som också hör till den repertoaren man måste ha provat. Till de bästa bourgognerna är det trevligt att servera rätter som också andas elegans och finstämdhet. Dina finaste fiskar kräva dessa drycker! För inspiration klicka på recepten nedan.

Vinet

Vinet

Vi har kommit till Vosne-Romanée som är en plats många vallfärdar till. Byn ser inte ut att ha ändrats de senaste 100 åren och det finns inte mycket att se för den oinvigde, däremot om man tar en tur längs någon av gatorna med klingande namn som Rue du temps perdu eller Rue de La Tâche så kan man skåda världens högst skattade vingårdar som La Tâche och Romanée-Conti.

LAGRINGSHORISONT: Ett vin att njuta redan idag samtidigt som det håller sig på toppnivå i källaren många år framåt. 2030-2050.

DRUVAN: Pinot Noir – få är väl det som har lyckats undgå den rådande Pinot Noir trend som vi upplever idag, få är väl de som inte lockas av en elegant bärig och sensuell Pinot med sammetslena tanniner som ömt rinner ner för strupen och lämnar en rik och komplex eftersmak. Även Pinot Noir har sitt ursprung i Bourgogne och dokument visar att den var planterad redan på 1300-talet även om man tror att den har frodats längre än så. Pinot är en lynnig druvsort att odla, då Chardonnay är relativt enkel rent odlingsmässigt så uppvisar Pinot Noir mycket mer divalater, den kräver ett svalt klimat som är tillräckligt varmt för att druvorna ska mogna, den är känslig för frost under våren som kan resultera i en ojämn fruktsättning, regn under skörden vilket kan resultera i röta och utspädda viner och så vidare. Pinot är en druvsort med tunna skal vilket sällan ger djup färg åt vinerna, därmed bygger sällan heller dess struktur på tanniner utan snarare på syran och den delikata fruktkaraktären. Även Pinot är expressiv för sin växtplats, de magra kalkstensjordarna i Volnay ger eleganta, smala och delikat parfymerade viner medan de rikare lerjordarna i Pommard ett stenkast bort skänker mörkare färg påtagligare tanniner och en rikare fruktighet, Vosne-Romanée har både kraften och den delikata parfymen, Gevrey-Chambertin är rikare med mörkare frukt och så vidare… När en röd Bourgogne är som bäst finns det inte mycket annat att önska.

Producenten

Domaine de la Romanée-Conti, den mest prestigefyllda domainen i Bourgogne, baserad i Vosne-Romanée. DRC, som det ofta kallas, samägs av familjerna de Villaine och Leroy och producerar endast grand cru-viner: en vit, Le Montrachet, och sex röda, Romanée-Conti och La Tache, båda monopol. Samt, Richebourg, Romanée-St-Vivant, Echezeaux och Grands Echezeaux. DRC är undantaget från lagen genom vilken ingen egendom i Bourgogne kan vara uppkallad efter en viss vingård. Dess viner är kända för sin rikedom och livslängd.

Producenten

Domaine de la Romanée-Conti, den mest prestigefyllda domainen i Bourgogne, baserad i Vosne-Romanée. 'DRC', som det ofta kallas, samägs av familjerna de Villaine och Leroy och producerar endast grand cru-viner: en vit, Le Montrachet, och sex röda, Romanée-Conti och La Tache, båda monopol. Samt, Richebourg, Romanée-St-Vivant, Echezeaux och Grands Echezeaux. DRC är undantaget från lagen genom vilken ingen egendom i Bourgogne kan vara uppkallad efter en viss vingård. Dess viner är kända för sin rikedom och livslängd.
http://www.romanee-conti.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du