Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Figeac Château Figeac 2014

Vad tyckte du?

Château Figeac Château Figeac 2014

Frankrike, Bordeaux, 750 ml, 13%

Årgång 2014 i Bordeaux hamnar lätt i skuggan av kritikerrosade 2015 men är en juvel man inte får missa - särskilt inte från de stora slotten. Châteaux Figeac faller definitivt in i den kategorin och visar med sin 2014 upp en klassisk Saint-Emilionstil när den är som bäst. Den tålmodige vinner på det ···

Styckvis

1 495:-

/flaska
Låda (12 st)

1 495:-

/flaska, totalt 17 940:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2014

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Smaknotering

Doften är stor och massiv med inslag av valnötter, svarta vinbär, mineral och cederträ. Smaken är ganska fyllig i massivt sötfruktig stil med inbäddade tanniner. Eftersmaken är lång, sträv och elegant.

Drickes
2019-2034
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
2 g/l
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

Vinous
95 p "The 2014 Figeac has a classic Saint-Émilion bouquet."

"The 2014 Figeac has a classic Saint-Émilion bouquet with pure raspberry and crushed strawberry scents, wet stone and smoke, wonderfully defined and vibrant. The palate is medium-bodied with fine grain tannin, poised and focused, good backbone with a linear and precise finish that suggests it will require several years in bottle. It is predestined to be overshadowed by the subsequent 2015 and 2016, but you would be foolish to ignore this gem. Tasted blind at the annual Southwold tasting."

WineAdvocate
94 p "It is a great Figeac, a superb forerunner to the brilliant 2015 and it should not be underestimated."

"The 2014 Figeac builds on its promise from barrel and delivers a very fulfilling bouquet with red plum, crushed strawberry, cedar and light graphite aromas that I suspect will close down for a period after bottling. (The bottle tasted at the château displayed a subtle incense aroma.) The palate is very well defined with a crisp line of acidity, sorbet fresh in the mouth and fanning out towards its structured, tensile finish. It is a great Figeac, a superb forerunner to the brilliant 2015 and it should not be underestimated. Chapeau winemaker Frédéric Faye and his team. Tasted twice (both in London and at the property) with consistent notes."

WineSpectator
94 p "Notes of tobacco and warm stone are already emerging, but this will still need some time to muscle into harmony."

"Shows cocoa and espresso edges along the core of dark currant and fig fruit, with lots of loamy depth on the finish. Notes of tobacco and warm stone are already emerging, but this will still need some time to muscle into harmony. Best from 2024 through 2037. 8,335 cases made."

Decanter
93 p "Dark fruit nuance, mid-palate fuller and rounder than in the past but with a firm tannic structure."

"40% Merlot, 32% Cabernet Sauvignon, 28% Cabernet Franc. Still finding its way. Dark fruit nuance, mid-palate fuller and rounder than in the past but with a firm tannic line. 100% new oak fully absorbed. Needs time."

James Suckling
92 p "And outstanding for a difficult vintage."

"Aromas of dried oranges, currants and berries with hints of flowers. Medium body, fine and silky tannins and a very pretty finish. Already a delicious wine. And outstanding for a difficult vintage. Half cabernet sauvignon. Rare blend."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Årgång 2014 i Bordeaux hamnar lätt i skuggan av kritikerrosade 2015 men är en juvel man inte får missa - särskilt inte från de stora slotten. Châteaux Figeac faller definitivt in i den kategorin och visar med sin 2014 upp en klassisk Saint-Emilionstil när den är som bäst. Den tålmodige vinner på detta vin - passar för långsida lagring (eller rejäl luftning om man vill njuta det i sin ungdom).

Figeac's 42 hektar vingårdsmark är planterad med 40% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc och 30% merlot. Den höga andelen cabernet sauvignon är tämligen unik för att vara Bordeaux’s högra strand och kommer sig av den stora andelen grus som finns i vingårdarna, något som är mycket ovanligt för att vara Saint-Emilion. Gårdens äldsta rankor är nära 100 år gamla, men rankornas snittålder ligger kring 45 år (merparten av dessa är ännu personligt planterade av Thierry Manoncourt). Det högsta läget på ägorna är 38 meter. 50% av egendomen farmas ekologiskt. Vinifieringen äger rum I slottets 20 stora temperaturkontrollerade ståltankar eller i dess öppna jäskar i trä. Sedan 2009 låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning på ekfat. Vinet lagras därefter i 100% ny ek i 14-18 månader beroende på årgång. Varje år släpps cirka 10,000 lådor av förstavinet


Producenten

Château Figeac är en mycket, mycket gammal vingård som producerar några av Saint-Emilions bästa viner. Man tror att gården uppstod någon gång under den antika Gallo-romerska tiden och att den ursprungliga ägaren var en man vid man Figeacus. Till och med romarna visste alltså att jordmånen på Figeac var någonting utöver det vanliga och det är också ett av få vingårdslägen som varit obrutet bebodda de senaste 1000 åren. Om du besöker Figeac kan du ännu se de vattensystem som anlades av romarna och ruiner från medeltiden. Dessutom finns lämningar av en gammal försvarsmur som löper kring kvarlevorna från det renässansslott som tidigare ståtade på egendomen. Det nuvarande slottet byggdes år 1780.

År 1661 hamnade slottet i familjen Carles ägor genom äktenskap och tog då namnet Château Carles Figeac. Vid slutet av 1700-talet kunde man konstatera att det bott arvingar från den ursprungliga familjen Cazes på slottet de senaste fem århundradena. Vid denna tid hade ägorna vuxit till enorma 200 hektar vingårdar, mycket tack vare expansioner gjorda av Elie de Carle som också ägde Château Clos Fourtet före franska revolutionen. Under kommande år styckades den enorma gården av och olika parceller och vingårdslägen fick nya ägare (bland annat köpte familjen Ducasse de vingårdar som sedermera skulle bli Château Cheval Blanc år 1832). Detta är förklaringen till att så många mindre slott i området bär namnet Figeac som tilläggsnamn (exempelvis Ch. Yon-Figeac, Ch. La Grave Figeac, Ch. Grand Barrail Lamarezelle Figeac, Ch. La Tour Figeac, Ch. Rocher-Figeac, Ch. Magnan-Figeac, Ch. Cormeil-Figeac och så vidare).

När Château Figeac slutligen köptes av familjen Chevremont/Manoncourt år 1892 återstod enbart 37 hektar av de ursprungliga 200 hektaren. Den moderna historien för Figeac börjar när aristokraten Thierry Manoncourt tog över vinmakningen år 1946 (det officiella året för hans debut är 1947 eftersom hans första år mer sågs som ett experimentår). Thierry, som var född i Paris, hade en agronomexamen och var också en av grundarna till Bordeaux Grand Crus Union. Han var lika traditionell som innovativ och renoverade såväl källare som de andra vinmakningsfaciliteterna. Dessutom var han först i Saint-Emilion att införa temperaturkontrollerade rostfria ståltankar till jäsningen år 1971 och man var det första slottet i området att skapa ett andravin. Thierry Manoncourt gick bort några dagar före sin 93-årsdag den 27 augusti 2010 på sitt älskade slott.

Många menar att det är först på senare år som Figeac verkligen har börjat göra storslagna viner på nytt efter många decennier av sömning tillvaro (vissa går så långt som att säga att det skulle dröja fram till 2013 innan Figeac kunde reprisera sin magnifika årgång 1964 – särskilt svaga var man mellan 1990 och 2008). Figeac hade hoppats att uppgraderas från Grand Cru Classé (B) till Grand Cru Classé (A) vid senaste revideringen av Saint-Emilions klassificering år 2012 och när de inte lyckades med sitt mål började Figeac istället att ta stora steg för att förbättra vinerna, sin status och sin position i Bordeaux. Det första man gjorde var att hyra in konsulten Michel Rolland och Jean Valmy Nicolas (från Ch. La Conseillante). Det skapade viss kontrovers eftersom Figeac’s anhängare var rädda att den traditionella stil de förknippade med slottet skulle gå förlorad med tanke på Rollands kärlek till ny teknik och kraftfulla viner, men när vinerna väl började rulla ut på marknaden var det få som blev besvikna. Årgång 2015 räknas som ett mästerverk. Nästa steg var att ta det känsliga beslutet att låta pensionera Eric d’Aramon som skött egendomen sedan 1988 och därtill var Thierry Manoncourts svärson. Han ersattes av Frédéric Faye. Faye började omedelbar att modernisera vineriet, bland annat genom att införa gravitationssystem och att plantera mer cabernet sauvignon som han anser passar gårdens varma grusjordar. Renoveringen av källaren (som numera tillåter separat vinifikation av de olika parcellerna) stod klart 2018. Målet är helt klart att nå den eftersträvansvärda titeln Grand Cru Classé (A) vid nästa revidering.

Viner

Dagens 42 hektar vingårdsmark är planterad med 40% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc och 30% merlot. Den höga andelen cabernet sauvignon är tämligen unik för att vara Bordeaux’s högra strand och kommer sig av den stora andelen grus som finns i vingårdarna, något som är mycket ovanligt för att vara Saint-Emilion. Gårdens äldsta rankor är nära 100 år gamla, men rankornas snittålder ligger kring 45 år (merparten av dessa är ännu personligt planterade av Thierry Manoncourt). Det högsta läget på ägorna är 38 meter. 50% av egendomen farmas ekologiskt.

Vinifieringen äger rum I slottets 20 stora temperaturkontrollerade ståltankar eller i dess öppna jäskar i trä. Sedan 2009 låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning på ekfat. Vinet lagras därefter i 100% ny ek i 14-18 månader beroende på årgång. Varje år släpps cirka 10,000 lådor av förstavinet. Andravinet hette förr La Grange Neuve de Figeac och släpptes första gången 1945, men är sedan 2013 omdöpt till Petit Figeac.

Förutom Figeac äger familjen Manoncourt äger också två små egendomar i Saint-Emilion vid namn Ch. La Fleur Pourret (4,5 ha) och Ch. de Millery (1 ha).

http://www.chateau-figeac.com/uk/index.html