Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders 6 x Chardonnay

Winefinders6 x Chardonnay

På temat - "Sex viner, sex producenter och en druva" - har vi här en låda innehållandes viner gjorde på den mest mångfasetterade druvan i vinvärlden – Chardonnay!   Med sitt tjocka skal och friska syra så sträcker sig spektrat allt ifrån knastertorra champagner till tungt fatade amerikaner.  I de···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Smaknotering

Catena Zapata, Catena Chardonnay High Mountain Vines 2020 - Argentina, Mendoza

Vinmakarna Alejandro Vigil och Ernesto Bajda har för detta vin jobbat med druvor som kommer från fyra olika vingårdar som alla ligger på hög höjd: Agrelo (950 möh), Villa Bastias (1120 möh), Gualtallary (1450 möh) samt El Cepillo (1090 möh).

Vid vinifieringen pressade man de hela druvklasarna där juicen sedan endast m.h.a vildjäst fick jäsa både på ekfat och i ståltank där 40% av volymen inte får genomgå malolaktisk jäsning för att ge vinets dess fräschör.

Därefter lagras vinet under 10 månader på franska ekfat som normalt är sett andvänds för andra eller tredje gången.

 

Ren och rund frukighet av citronskal, gula päron och tropisk frukt i doften som i den fylliga smaken harmoniserar väl med en fin ekfatston.

 

 

 

Hewitson, Miss Harry Chardonnay 2021  Australien, Barossa Valley

Hewitson’s Miss Harry Chardonnay är en drickvänlig och frisk singelvingård’s Chardonnay. Vinet är fruktigt och välbalanserad med fin syra och en härlig mineralitet. Druvorna kommer från vingården Mt. Barker (360 m.o.h.) i Adelaide Hills, som är en av Australiens svalaste vinregioner. Vinet jäser i fransk ek med partiell malolaktisk jäsning innan lagring på stål för att bevara fräschören.

Vinet är uppkallat efter ägaren Dean Hewitsons dotter, Harriet. Det är ett idealiskt sommarvin som kan avnjutas både till lättare rätter, som olika sallader eller rätter med ljust kött, samt som aperitif både med och utan mat

 

Vinet är halmgult med gröna toner. Doften är härligt inbjudande med blommiga inslag och aromer av färskt äpple och vit persika. Smaken är intensiv och citrusfrisk med en stram syra och kvardröjande toner av bakade päron.

 

 

 

Chateau Pesquie, Chardonnay 2020 – Frankrike, Vin de France

I början av 1990-talet planterade Paul Chaudière tre hektar med chardonnay i Ventoux för att bevisa att det var möjligt att göra en mycket fräsch och elegant chardonnay med druvor från vingårdar vid foten av Mont Ventoux.

Vingårdarna har en jordmån som består av mager kalkstensjord, vanligtvis ganska grusig, på en genomsnittlig höjd mellan 200 och 300 m.ö.h. Kombinationen av höjden och av markens mineral ger dess stora friskhet till vinet.

Pauls söner Frédéric och Alexandre har av detta skapat denna fräscha, lätta och mineraliska chardonnay som är karaktäristisk för terroiren och mikroklimatet för denna höjd.

För att åtstadkomma detta så krossas druvorna och som sedan läggs i rostfria kar där druvjuicen hålls vid låg temperatur i cirka 10 timmar för kall hudmaceration.

Därefter följer pressning och mustavsättning som även den sker vid låg temperatur som sedan avslutas med alkoholjäsningen med en medeltemperatur på 16-18 °C. För att erhålla vinets fräschör förhindras malolaktisk jäsning och ingen ek eller barriques används under processen.

 

Mycket aromatisk doft och smak av solmogen citron, småcitrus, krispiga äpplen och vita blommor (hagtorn) som i den välbalanserad backas upp av en fin fräschör och mineralrik eftersmak.

 

 

 

Delaire Graff, Summercourt Chardonnay 2020  Sydafrika, Western Cape

Delaire Graff Summercourt är gjord på 100% Chardonnay. Druvorna pressas som hela klasar och jäses i rostfritt stål tankar (för att starta jäsningsprocessen) tills 50 procent är klar. Juice flyttades sedan till 3:e och 4:e fyllningens franska ekfat där jäsning slutförs. Vinet tillbringade sedan tio månader i äldre fat på den ursprungliga jästfällningen.

 

Generös, tropisk doft med toner av stenfrukt, vit persika och melon blandat med subtila toner av mineral och hasselnötter. Smaken är torr och kraftfull med en lång, elegant eftersmak.

 

 

 

Elouan, Chardonnay 2018 – USA, Oregon

Elouan betyder "bra ljus" och druvorna fick gott om det 2018, som var ett varmt och torrt år för Oregon. 100% Chardonnay från Oregon, som har fina förutsättningarna för att odla denna druva. Mycket vin för pengarna som alltid när Joe Wagner står bakom

 

Stor, kraftfull doft. Smaken är torr och fyllig med klassiska toner av exotisk frukt, aprikos, ananas, citron, brynt smör, brioche, sockerkaka med fina toner av vanilj. Ett riktigt kraftpaket med lång eftersmak.

 

 

 

Weingut Müller, Chardonnay Ried Fuchaberg Reserve 2020 – Österrike, Kremstal

Druvorna till denna Chardonnay kommer från familjen Müllers vingård i Fuchaberg. Terasserna i dessa sydostorienterade sluttningar ligger i södra Kremstal. Marken på denna plats kännetecknas av en blandning av löss-jord och lite större dränerande stenar.

Tack vare det pannoniska klimatet med låg nederbörd, varma somrar och milda vintrar är denna vingård särskilt lämplig för chardonnay.

 

Doften och smaken är generöst fruktig och frisk med tydöiga toner av ananas, gula äpplen, honugsmelon, persika och mogna krusbär. Passar perfekt till rätter med smör och grädde. Gärna med kalv, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Drickes
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Samlingsnamn för Winefinder temalådor och andra blandade artiklar.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du