Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Penfolds Grandfather Tawny 20 YO

PenfoldsGrandfather Tawny 20 YO

Australien, Barossa Valley, 750 ml, 18%

Styckvis

649 kr

/flaska
Låda (6 st)

3 894 kr

Drickes
2023-2035
Alkoholhalt
18%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Penfolds Grandfather är ett vin av "Tawny Port-karaktär" med en genomsnittlig ålder på minst 20 år. Produktionsmetoden är tidskrävande. Varje år så väljer Penfolds vinmakarteam ut viner som man tror kommer att passa för Grandfather och som de sedan låter vila i minst 14 år på gamla ekfat innan man blandar ihop dem till årets blend. Denna hälls sedan på i första lagret på "the Grandfather Solera" som består av 6 olika lager som tillsammans ska ge ett vin med en genomsnittlig ålder på 20 år. Soleran innehåller viner från årgång 1960 och framåt.

Druvorna till Grandfather hämtas från olika vingårdar i South Australia och man använder upp emot 13 olika druvsorter varav de viktigaste är Shiraz, Grenache, Mataro och Cabernet. Vinet görs, precis som portvin, med en tillsats av vinsprit som stoppar jäsningen och tar död på jästcellerna vilket ger vinet dess söta karaktär. 

Penfolds har en lång tradition av starkvinsproduktion, vilken går tillbaka ända till 1844. Många av dessa vackert koncentrerade och komplexa viner är nu levande historia, som sträcker sig decennier tillbaka i tiden. Grandfather har fått sitt namn från ett fat med det bästa råmaterialet till en tawny som sattes undan av vinmakarnteamet så långt tillbaka som 1915. Tanken var att det enbart skulle användas av Penfoldsfamiljen själva - men kom med tiden att utgöra namnet på det Solera-system som infördes långt senare. 

Producenten

Penfolds grundades år 1844 av det brittiska paret Mary och Christopher Rawson Penfolds, efter att de migrerat till Adelaide i Australien. Christopher var en hängiven anhängare av vin som medicinalprodukt, och de ville därför producera vin som botemedel mot blodbrist. Till en början producerade de enbart starkvin som Christopher ordinerade på sin praktik men vinproduktionen växte successivt och kom att inkludera en mängd olika vintyper. När Christopher dog år 1870 to Mary ta över hela driften av firman. Penfolds viner blev allt populärare och när Mary gick i pension tog dottern Georgina och hennes man, Thomas Hyland, över driften. Under 1940- och 1950-talen började efterfrågan på bordsviner att öka kraftigt i Australien och Penfolds ställde om sin produktion efter marknadens behov. Starkviner blev en allt mindre del av firmans utbud om man började se sig om i världen för att hitta inspiration till nya produkter. Penfolds dåvarande chefvinmakare, den legendariske Max Schubert, åkte på studieresa till Bordeaux där han lärde av de franska teknikerna. Han tog med sig erfarenheterna hem och använde dem i sitt arbete på Penfolds. 1951 skapade han ikonvinet Grange Hermitage (kallas enbart för Grange idag) som idag är Australiens mest berömda och prisade vin. Lika imponerande är dock hur Penfolds lyckas leverera kvalitet inom alla prisklasser - från prestigeviner såsom Grange ner till firmans storsäljande vardagsviner.

http://www.penfolds.com/en/Age-Check.aspx?u=%2f
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du